Бог създал мъжа, а после решил, че е способен

на нещо по-добро. И така създал жената.

                                                     Адела Сент Джонс

 

Въпреки че праисторическите общества са възникнали на основата на матриархата[1], схващанията и предразсъдъците за „доминиращия пол“ тръгват от дълбините на историята, насърчават неравнопоставеността на жената през вековете и продължават да будят духовете в наши дни. Но съвременната реалност и постиженията на психологическата наука[2] драматично промениха картината, като отбелязаха множество показатели, по които жените решително дръпват напред. Или както се изразява френският писател и философ Волтер - "Силата на жените се определя от слабите места на мъжете".

Мъжете и жените възприемат света от различен ъгъл, мислят, общуват, преживяват и мотивират поведението си по специфичен начин. Тези различия са свързани с особеностите на мозъка, хормоналната структура на организма и влиянието на социокултурната среда.

Според теорията за асиметрията на двете полукълба (хемисфери), лявото полукълбо на човешкия мозък отговаря за аналитичното и логично мислене, и използването на знакова информация (цифри, знаци, символи). Дясното полукълбо работи с повече образи, осигурява цялостно възприятие и е предразположено към синтез – моментално „схващане“ на същността и взаимовръзката (интуиция). Мъжете оперират повече с лявото полукълбо, докато жените – с двете полукълба, което им осигурява повече творчески възможности. Центровете на речта в женския мозък са разположени и в двете полукълба (а на мъжете само в лявото), което позволява на жените по-добре да използват вербалните функции. При жените преобладава бялото вещество в мозъка – неврони, отговарящи за предаването на информацията, докато при мъжете – сивото вещество, неврони, свързани с обработката на информацията. Така женския мозък доминира в интегритета и холистичния начин на възприемане и мислене.

При решаването на проблеми, представителните на нежния пол работят най-вече с кората на мозъка си в предната му част – там се намират центровете за контрол на движението, емоциите и речта. Това, според специалистите, обяснява както високата емоционалност на жените, така и склонността им да вземат интуитивни и чувствено-емоционални решения.

Според научните изследвания, предимствата в когнитивните способности на жените, отразяват следните специфични за тях особености:

  • висока скорост, по-широк обхват и комбиниране на възприятията, както и по-добре развито периферно зрение;
  • способност за изпълнение на няколко задачи едновременно (мултитаскинг);
  • по-добра способност за учене, четене с разбиране и писане, за изучаване на втори език, развито въображение и креативност;
  • по-услужлива вербална и дългосрочна памет, особено за социално значими явления и събития (имена, лица, отношения с хора);
  • силна интуиция, висока чувствителност и способност за мигновено разчитане на вербални и невербални сигнали излъчвани от другите – скрити значения в речта, език на тялото, отношение, намерения, настроения на другите;
  • по-добре развити способности за общуване, емпатия, емоционална интелигентност и асертивност[3];
  • по-ефективно справяне с проблеми, конфликти и кризи – разбиране и чувствителност към проблемите, търсене на съдействие и споделяне, съобразяване с различни мнения, стремеж към дискутиране и оценка на различни алтернативи, предпазливост към поемане на риск при вземане на решение (мъжете са по-склонни към отчуждаване, дистанциране от проблемите и самостоятелно, едностранно вземане на решения).

Най-важните хормони, които са в основата на половите различия, са тестостеронът при мъжете и естрогенът при жените. Тестостеронът способства за формирането на психически черти, свързани с оцеляването, агресивността, съперничеството, самостоятелността и увереността, способността за ориентиране в пространството. Естрогенът стимулира връзките между двете полукълба на мозъка, подобрява паметта, засилва стремежа към отглеждане на деца и защита на семейството, влияе на усещането за благополучие и удовлетвореност. Естрогенът засилва социалните инстинкти, въздейства на потребността от общуване и палитрата на чувствата на жената, засилва усета за красота, баланс, естетичност и развита по-добра способност за изразяване на собствената индивидуалност.

Проучванията показват, че жените се интересуват повече от дейности, свързани с хора, отколкото от дейности, свързани с неща, докато при мъжете ситуацията е обратната – интересите им са в STEM областите (наука, технологии, инженерство, математика). Именно този интерес, както и описаните по-горе черти на женската психика, обясняват доминиращото и успешно присъствие на „нежния пол“ в области като образование, здравеопазване, социални дейности, администрация, медии, съдебна власт, култура и развлечения, финанси и застраховане, търговия, хотелиерство и ресторантьорство.

Все още има разделение на „женски“ и „мъжки“ професии, но това ще се промени драстично след изменението в природата на труда, вследствие на дигиталната трансформация, навлизането на нови технологии и изкуствен интелект.

По данни на Евростат и НСИ[4], България е сред лидерите в Европейския съюз по най-голям дял (над 40%) на жени, заемащи ръководни позиции в различни обществени сфери. Значително нараства и делът на жените с ръководни функции по категории професии – законодатели, висши представители и изпълнителни директори (35,3%%), административни ръководители и ръководители на търговски дружества (50,4%), ръководители в производството и специализираните услуги (39,1%), ръководители в хотелиерството, търговията и услугите (46,2%).

Изследвания на ефективността в корпоративния мениджмънт, отреждат преимущество на жените, защото тяхната природа е основана на естествени лидерски качества, като гъвкавост, адаптивност, любознателност, стремеж към усъвършенстване, мислене в перспектива, креативност, емоционална интелигентност, грижа за хората, самоконтрол и отговорност. В тази връзка, американският журналист и писател Ханна Розин[5], твърди: „Жените са по-склонни да достигат до желаната цел не посредством директни лични действия, а посредством комбинативни взаимоотношения с други хора, които биват мотивирани да действат от тяхно име и за тях “.

Изследване на Глобалния институт за пазарни проучвания GfK и Централноевропейския университет CEU Business School в шест страни от Централна и Източна Европа установява, че жените на мениджърски позиции в България са по-ефективни в своята работа. И това е напълно закономерно, защото в условията на трансформираща се реалност все повече ще се разкриват възможности за едно по-добро бъдеще и нови перспективи пред съвременните жени.

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

_____________________________

 

[1]  Матриархатът е обществена система, при която жените и по-специално майките имат централна роля като политическо лидерство, морален авторитет и контрол над собствеността.

[2] Психология на пола е раздел от психологическата наука, изучаващ различията между хората, обусловени от тяхната полова принадлежност. Тя изучава психическите характеристики, социалните роли и особеностите в поведението на представителите на мъжкия и женския пол.

[3] Асертивността е способността да изразявате чувствата си и да отстоявате аргументирано идеите, правата и интересите си, като същевременно зачитате чувствата, правата и мнението на другите.

[4] Пилотно изследване на равнопоставеността между жените и мъжете в управлението, НСИ, 2023

[5] Rosin, Hanna, The End of Men: And the Rise of Women, Riverhead Books, 2012

Дата: 05.03.2024

Автор: д-р Томчо Томов, директор на Националния център за оценка на компетенциите при БСК

Прочетено: 78