Адв. Петя Мургова - основател и управляващ партньор е на АДД "Мургова и партньори", арбитър в Арбитражния съд при БСК

Петя Мургова е адвокат с над 30 години професионален опит. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“. Основател и управляващ партньор е на АДД "Мургова и партньори". Специализирала е в областите: процесуално представителство, разрешаване на спорове, водене на преговори, сливания и придобивания, структуриране на икономически групи, медицинско право и фармация, защита на търговската тайна, недвижими имоти и строително право, наследяване на семеен бизнес .

Управляващ партньор е на Балканската асоциация за разрешаване на спорове и е национален представител на България в UIA. Медиатор. Арбитър по търговски дела в Арбитражния съд при БСК.

 

Защо избрахте юридическата кариера?

Да бъда адвокат е моята сбъдната детска мечта. Колкото и наивно да звучи, бях на 7 години, когато заявих, че искам да бъда адвокат. На въпроса на моята учителка „Защо?” отговорих: “Да помагам на хората” и правя това с хъс и отдаденост вече 33 години.

Дълбокият мотив да помагаш на хора и компании е неразривно свързан с доверието. Да ти позволят да помагаш означава, да ти се доверят. Затова и отношенията по договора за адвокатска помощ са отношения между доверител и довереник.

Правото е много изискваща и много даваща професия, много удовлетворяващо е да спечелиш с труд, експертност и подготвени добри аргументи сложно и трудно дело. Възнаграждаващо е. И е много изискваща, защото правото се променя ежедневно и ние трябва да сме не само информирани за новостите в бизнеса на клиентите ни, но и за правната рамка, да я знаем и прилагаме.

Вие не само сте име в юридическите среди, но сте основател и управляващ партньор на АДД "Мургова и партньори". Каква е тайната на успеха?

За мен добрият и успешен адвокат притежава бърз и аналитичен хладен ум, съчетан с топло сърце. Тайната на успеха е добре подготвената стратегия и защита, основана на анализа на фактите и сериозното познаване на закона. Тайната на успеха в немалко случаи е комбинацията между добрата стратегия и намиране на креативно решение на казуса отвъд кутията, отвъд буквата и духа на закона, извън тривиалния подход. Вярвам, че формулата за успеха е страст плюс труд, плюс постоянство. Успехът е да следваш с хъс и страст целите си, успехът е доверието на клиентите ни, успехът е създаването и градежа на силен, интегриран и мотивиран екип, какъвто е нашият, на АДД "Мургова и партньори “.

Смятате ли, че има някаква конкретна празнота в законодателството у нас, която трябва да бъде запълнена?

На България й е необходимо тръстово законодателство и защита на бизнеса чрез семейното планиране на онаследяването на бизнеса. В момента второто поколение след промените поема бизнеса на родителите си. Тези млади хора често влизат в поколенчески и морален конфликт с родителите, които са собственици и създатели на семейния бизнес. Те са подготвени като образование, имат капацитета, но не са подготвени реално за бизнеса и онаследяването, за истинското управление и уважение към семейната традиция. Родителите също често искат да оставят бизнеса на децата си, но не знаят как, за да се оттеглят безпроблемно и новото поколение плавно да встъпи. В този процес конфликтите са неизбежни. Затова би било добре, още като се родят децата и внуците, по време на израстването им и в образованието им да бъдат готвени за наследници на бизнеса: кой какво ще наследи, да се изготвят планове за наследяване на активите и бизнеса. Често водещи корпорации фалират, защото наследниците не могат да се разберат помежду си. Огромно богатство се разпада, защото няма образованост за правата и задълженията за наследниците.

Има ли празнота в законодателството ни и кой закон бихте променила?

Правилно е решението, което е в синхрон с морала ни и вътрешното ни усещане за удовлетворение и успех, защото всеки човек има много точен компас и усещане за правилно и грешно, за истина и лъжа.

За какво не Ви остава време?

Да се науча да плувам и да карам кайт, както и да чета по една книга на месец.

Коя е Вашата супер сила?

Любовта, прошката, автентичността.

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 05.03.2024

Прочетено: 175