Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика

Д-р Иванка Шалапатова е магистър по английска и българска филология със специализации във Великобритания, Германия и Унгария. Притежава британски сертификат по организационно развитие. През август 2020 г. защитава докторска степен с дисертация на тема "Прилагане на политиките на Европейския съюз за ранно детско образование и грижа в България".

През 2013 г. д-р Шалапатова е зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков, а от 6 юни 2023 г. е министър на труда и социалната политика в кабинета Денков-Габриел. Преди това е дългогодишен изпълнителен директор на фондация „За нашите деца” и първият българин - изпълнителен директор на британската организация “The European Children’s Trust”. Била е вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежа от над 80 неправителствени организации (НПО), участвали в създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect.

***

Помага или пречи женската природа в политиката?

Със сигурност помага. Жените често показват по-голяма готовност да се фокусират върху цели с по-висока социална ценност. Тази ориентираност към социални каузи е водеща при създаване на социално отговорни, устойчиви политики, които са в основата на просперитета на всяко общество. Жените, преборили предразсъдъците и достигнали до високите нива в политиката, със сигурност имат и силата да отстояват тезите си, и опита да го правят дори във враждебна среда.

Кои са качествата, които трябва да притежава една жена, за да бъде успешен политик?

Със сигурност, същите като един мъж – ясна визия, характер, силно чувство за справедливост, мъдрост, умение да се гледа цялата картина, дипломатичност. На нас, жените, обаче ни е дадено и да сме силно емпатични, емоционални, топли и търсещи сигурност и разбирателство. Женската мекота действа като мехлем в тежките политически процеси и преговори. Вярвам, че ако светът се управляваше от повече жени, нещата щяха да изглеждат по друг начин. Мисля, че жените сме по-склонни да се стремим към т.нар. win-win ситуации, от които никой не излиза напълно загубил битката.

Има ли жена, на която се възхищавате?

Няколко жени са моето вдъхновение и пример за сила: моята майка, моята сестра и световният лидер в сферата на детско благосъстояние и семейна подкрепа, г-жа Илейн Самън. От майка ми продължавам да се уча на издръжливост и сила, когато ми е трудно. От сестра ми черпя упоритост, дипломатичност и благодарение на нея работя върху емоционалната си интелигентност. Илейн Самън е човекът, който преди 24 години постави основите на моя задълбочен поглед върху политиките и практиките за детско благосъстояние и семейна подкрепа. Продължавам да черпя от нейните свръханалитичност, академичен поглед и практически ориентирани решения на многобройните проблеми на децата и техните семейства в глобален план.

Голяма част от професионалния Ви път е свързан с Фондацията "За нашите деца". Липсва ли Ви Фондацията, или успявате да поддържате връзка с колегите и децата?

На практика целият ми професионален път е свързан с Фондация „За нашите деца“. Със сигурност липсата на време, което е проблем на всеки министър, ми пречи да контактувам с колегите си толкова, колкото би ми се искало. Но не спирам да се интересувам от съдбите на децата и семействата, с които те работят. Най-много ми липсва да виждам как с колегите ми сме спасили едно семейство, как сме дарили бъдеще на конкретно дете. От друга страна, като министър, вярвам, че имам възможността, инструментите, силата на екипа, на цялото правителство да променим много повече съдби, отколкото една фондация може.

Темата за деинституционализацията винаги ще се свързва с Вашето име. Докъде стигна тя? Какво още предстои?

Благодаря Ви, че припознавате моето име като част от процеса на деинституционализацията у нас. Приемам го като висока оценка за начина, по който изпълнявам своята мисия. Осигуряването на всяко дете на грижа в сигурна семейна или близка до семейната среда е наистина мисията на моя живот. Убедена съм, че до края на тази година вече няма да има деца, които няма да получат своята прегръдка с любов. Ще сме успели да закрием и последните институции у нас – четирите дома за медико-социални грижи във Варна, Плевен, Кърджали и Стара Загора. В тях в момента са настанени 180 деца. За сравнение, когато стартирах професионалния си път, в институционална грижа се отглеждаха около 38 000 деца.

Днес те са само 180 деца, които са с много тежки увреждания. Специфичните им потребности и необходимостта от постоянна медицинска грижа прави много трудно реинтегрирането им в биологичните им семейства или настаняването им при близки и роднини. Дори и приемни семейства, подготвени да ги приемат, няма достатъчно.

Индексът за равенство между жените и мъжете за 2023 г. на Европейския институт за равенство между половете отделя на България 16-а позиция в категорията за дейности, свързани с грижи в областта на равенството между половете в ЕС. Как оценявате тази позиция?

Това е само една подобласт на индекса, която отчита ангажираността на представителите на половете по отношение на грижите за зависими хора – деца и възрастни. Важно е да отбележим, че там страната ни е постигнала напредък през годините и се е изкачила от 25-а на 16-а позиция. Тенденцията за България при общия индекс, който включва шест области – работа, пари, знание, време, власт и здраве, всяка с няколко подобласти, също е положителна. Това не бива да ни успокоява, защото, въпреки процеса на подобрение и законодателството, с което се гарантират равни права на мъжете и жените, неравенствата продължават да са доста сериозни, и то – не само у нас, а и в повечето европейски страни. Голяма част от тях са в резултат на стереотипите, че на жените е отредено да се грижат за децата, болните родители и домакинството, а мъжете трябва да печелят парите. Именно с това трябва да се преборим. Защото и в семейството, и в обществото мъжът и жената трябва са равноправни. 

Кои са приоритетните области на МТСП за реализиране на политиката за равенство между половете?

За напредъка на всяко общество е необходимо осигуряване на равни възможности за жените и мъжете за пълноценната им реализация във всички области. Политиките за равенство между половете в България се реализират в 5 приоритетни области: равна степен на икономическа независимост, намаляване на разликите в заплащането, насърчаване на равенството в процеса на вземане на решения, борба с насилието и защита на жертвите на насилие, както и промяна на стереотипите в обществото. Една от най-големите пречки пред успешната политика в тази насока, която и най-трудно се преодолява, са стереотипите. У нас законът гарантира равно заплащане на жените и мъжете при еднаква работа, но в същото време се наблюдава феминизиране на цели нископлатени сектори.

Проблемът с насилието над жените също е огромен. Освен че физически застрашава живота им, то ги поставя в икономическа и психическа зависимост от насилника, пречи на тяхното развитие и професионална реализация. Децата, живеещи в среда на насилие, също в бъдеще не успяват да реализират своя истински потенциал. Момчетата растат с примера, че са доминиращият пол, момичетата смятат, че трябва да се подчиняват, и кръгът се завърта.

В края на 2023 г. подписахте меморандуми за сътрудничество със Сдружение „Дамски форум“ и със Съвета на жените в бизнеса в България. Какви съвместни дейности и инициативи имате към момента?

Намерението на настоящото правителство да изведе равнопоставеността на жените и мъжете сред своите приоритети намери отражение в Програмата за управление на Република България за периода юни 2023 г. – декември 2024 г. Затова подписахме меморандуми за сътрудничество с неправителствени организации и бизнеса за насърчаване на професионалното развитие на жените в корпоративния свят, малкия и среден бизнес. Такива са меморандумите със Сдружение „Дамски Форум“ и „Съвета на жените в бизнеса в България“. В тях сме набелязали серия съвместни инициативи, насочени към промотиране на равнопоставеността между половете в бизнеса, разработване и разпространение на анализи и проучвания, сътрудничество при обучения за повишаване на квалификацията на млади жени. Наша обща цел е и насърчаването на по-активно участие на жените в икономическия и обществен живот за постигане на независимост и овластяване за вземане на решения.

Но в момента сме фокусирани върху транспониране в българското законодателство на Директивата за подобряване на баланса между половете сред директорите без изпълнителни функции на дружествата, допуснати до борсовата търговия. Срокът за транспониране е до 31.12.2024 г. За целта беше създадена междуведомствена работна група, в която участват представители на всички заинтересовани страни, включително и Сдружение „Дамски форум“ и Съветът на жените в бизнеса в България. Ползите от  транспонирането ú за някои може и да са малки, тъй като касаят определени компании. Но участието на жените в корпоративното управление има ефект върху неравенството между половете като цяло, тъй като членовете на бордовете имат пряко влияние върху корпоративната култура и условията на труд, както и върху проектиране на кадрови политики, схемите за възнаграждения и по-сензитивни политики на компаниите.

В този брой на списанието питаме децата “Каква суперсила има мама?”. Каква е Вашата супер сила като майка?

За да съм обективна в отговора на въпроса Ви, попитах синовете си. Ето какво ми казаха относно моята суперсила като тяхна майка: „Твоята супер сила като майка е, че въпреки цялото време, което работата ти отнема, ти винаги намираш време за нас и се стараеш и успяваш да ни възпиташ така, че двамата да израснем като здрави, умни и добре възпитани мъже“. Аз самата бих добавила само една суперсила - винаги да гледам в бъдещето с надежда. Така уча и децата си – да оценяват днешния ден и да са собствени дизайнери на своето бъдеще.

Вашето пожелание към дамите по повод днешния празник?

Бъдете горди жени, скъпи дами! Прегърнете жената в себе си – тя е сияйна, пълна с любов, топла, пълна с живот. Обичайте жената в себе си. Честит празник!

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 08.03.2024

Прочетено: 241