Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във „Филип Морис България“

Срещаме се с Диляна Якова мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във „Филип Морис България“, за да поговорим за информационната кампания #ПромениКартинката, която споделя фактите за глобалния проблем с неправилно изхвърлените фасове и по този начин отправя апел за отговорно потребителско поведение. „Мястото на филтрите от употребени тютюневи продукти е в местата за общия отпадък, а не на улицата, в парка, на плажа, в гората“, споделя тя. Какви са фактите ли? Научете ги на promenikartinkata.bg

Вече близо 3 години „Филип Морис България“ отправя послание за отговорно потребителско поведение с информационната кампания #ПромениКартинката. Защо е важно да се говори за проблема с неправилно изхвърлените фасове у нас?

Важно е да се говори за този проблем не само в България, но и по света, защото това не е локален проблем, не е следствие на географски ширини или народопсихология. Мащабът на проблема е наистина притеснителен, става дума за около 1 милион тона филтри годишно, голяма част от които биват изхвърлени неправомерно в околната среда. Но тези факти не са познати и именно затова ние смятаме, че ангажираността на потребителите и обществото зависи от достъпа до точната информация. Това е и причината „Филип Морис Интернешънъл“, като компания с глобален мащаб и размах, да призове към отговорно потребителско поведение във всяка страна, в която компанията развива своя бизнес. Локалното отражение на кампанията се казва #ПромениКартинката – име, което зад себе си носи краткия, но силен призив всеки от нас да бъде движещата сила на промяната в своя кръг на влияние, сред близките си.

Един от фрапиращите факти, споделяни от информационната кампания, е това, че едва 13% от пълнолетните потребители в световен мащаб знаят от какво са направени филтрите на тютюневите изделия. Защо тази статистика е толкова притеснителна?

Факт е, че една от основните причини да виждаме толкова неправилно изхвърлени фасове на улицата, в парковете, по плажовете е неразбирането за това от какво е направен цигареният филтър. Той е направен от целулозен ацетат, който представлява биопластмаса от дървесна маса, която се разгражда, но процесът на разграждане може да продължи дълго – от 3 месеца до 15 години, в зависимост от външните условия. Данните още показват, че около 75% от пълнолетните пушачи по света грешно смятат, че филтърът е направен от памук или хартия и след първия дъжд ще се разгради. Това е напълно невярно. Крайно време е отношението към фасовете като незначителен отпадък да бъде променено. Те трябва да попадат в предназначените за общия отпадък места, а не да бъдат изхвърляни безразборно в природата.

Правите информационни изложби из България, съвместни проекти с младите таланти на НАТФИЗ... Какво пропускаме?

Активностите на кампанията наистина са десетки и всяка една от тях е платформа за диалог, възможност за споделяне на идеи, насочени към изграждането на по-добро и устойчиво бъдеще. От старта на кампанията всяко лято разполагаме провокативните визии на #ПромениКартинката по красивите плажове на родното Черноморие – на спасителни постове и съблекални. Това позициониране е от изключително значение за нас, защото, за съжаление, различни проучвания показват, че филтрите от тютюневи изделия представляват най-големият замърсител на европейските плажове.

Организирахме и продължаваме да организираме десетки доброволчески почиствания, в които до този момент са се включили над 350 доброволци. За съжаление, картинката се променя само временно след такива почистващи акции, а истинската промяна може да дойде, ако всички ние като общество и потребителите, в частност, погледнат и се държат отговорно към бъдещето на нашия общ дом – планетата.

През 2021 г. стартирахме и разполагането на информационни пана в София и Пловдив, но за да стигнем в повече градове и да представим мащаба на глобалния проблем посредством интересните визии с провокативни послания, имахме нужда от партньор, с които да тръгнем на… пътуване из България. Така се срещнахме с фондация „Optimistas“ – адвокат Цвета Йоцова и архитекта Явор Панев, които с огромен ентусиазъм се включиха в организацията на т.нар. пътуваща изложба на #ПромениКартинката. С нея вече сме посетили Варна, Добрич, Русе, Габрово, Велико Търново, Бургас, Стара Загора.

Гордеем се и с продължаващата ни вече 2 години колаборация с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, благодарение на която, с креативната сила на студентите от втори курс, споделяме фактите за глобалния проблем през призмата на аудио-визуалното изкуството. Създадените от студентите 30-сеундни видеа, пресъздаващи посланията на #ПромениКартинката, бяха и вдъхновението да станем активен партньор на някои от най-важните културни градски събития и филмови фестивали в България.

Каква нова инициатива по кампанията предстои тази година?

С всяка своя инициатива информационната кампания #ПромениКаритинката се отличава с креативен подход, който провокира общественото внимание. Една от вълнуващите инициативи на кампанията и през тази година ще е продължението на колаборацията с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Фокусирани сме върху надграждането на нашето сътрудничество с артисти от различни дисциплини, с които да предадем посланието за едно по-устойчиво бъдеше. Разбира се, няма да спрем и с нашата пътуваща изложба, с която искаме да посетим още много градове в страната.

Именно такива инвестиции в социално отговорни програми ли правят една компания лидер в устойчивото развитие?

Устойчивото развитие на компаниите е много повече от корпоративната социална отговорност. На теория, това означава баланс между икономически, социални и екологични цели и, съответно – корпоративния отпечатък в тези посоки. За „Филип Морис Интернешънъл“ стратегията за устойчиво развитие е всъщност самата ни бизнес стратегия. А това за една тютюнева компания означава цялостна трансформация. Към днешна дата „Филип Морис Интернешънъл“ е първата тютюнева компания, която се е ангажирала да остави цигарите в миналото, като предлага на своите пълнолетни потребители бездимни алтернативи, които, макар и не без риск, са по-добър избор за пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат. Именно това е в основата на устойчивото развитие на компанията и то е повече от средство за минимизиране и смекчаване на отрицателните външни ефекти от дейността й. Устойчивото развитие е възможност за иновации, растеж и създаване на дългосрочна стойност, с реално въздействие върху обществото и околната среда.

В България компанията следва глобалните цели, като се адаптира към местния контекст и нужди. В основните направления за екологично и социално въздействие се избират и каузите, зад които заставаме, и се преценява отпечатъкът, който биха имали тези програми, така че ефектът да бъде наистина смислен за целевата аудитория и обществото като цяло.

*** 

Материалът се публикува с подкрепата на „Филип Морис България“.

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

 

Дата: 05.03.2024

Прочетено: 121