Инж. Димитър Иванов, Собственик и управител на „Чех пласт“ ООД

Инж. Димитър Иванов е председател на Индустриална стопанска камара - Враца, собственик и управител на „Чех пласт“ от създаването й през 2000 г. Компанията е регионален лидер на пазара за дограма и може да се похвали със завиден износ зад граница. „Чех пласт“ предлага производство и монтаж на алуминиева дограма, немска PVC дограма, окачени фасади, вентилируеми фасади с композитен панел (бонд), керамика, HPL, широкоформатен грес и Rock панел, фиброцимент,  зимни градини, слънцезащити..

 

Защо избрахте Враца за стартиране на бизнес?

Аз съм роден в Чехия, но съм израснал, учил и работил във Враца и спазих народната мъдрост, че камъкът тежи най-добре на мястото си. Дори сега, 24 години след създаването на компанията, смятам че съм постъпил правилно, макар да имаше бизнес партньори и приятели, които ме съветваха да преместя производството си в София, където основно работим.

Спомняте ли си началото? С какви трудности се сблъскахте и как преминахте през тях?

Много добре си го спомням, защото беше изключително трудно. През 1996 г. собственици на мебелна компания ми повериха да създам цех за дограма, който заработи много добре. През 1999 г. мебелната част на фирмата финансово тръгна надолу, което ме принуди през ноември 2000 г. да създам своята компания. Поредната, двадесет и някоя си фирма за дограма във Враца, с наето малко цехче и машини втора употреба, без клиентски портфейл, беше реалната ситуация тогава. Единственото ни предимство беше натрупаният опит и знания в областта на производството и монтажа на алуминиева и ПВЦ дограма и окачените фасади, от мен и работниците, които ме последваха. Трудно беше, но успяхме да спечелим клиенти – първо в България, после и в чужбина.

Днес, 24 години по-късно, каква е равносметката?

От 260 м2 наето помещение и шест служители през ноември 2000 г. до 3000 м2 собствени сгради, собствен офис в София, около 90 души персонал и 65% от продукцията експорт за Западна Европа. Към днешна дата това е сухата числова равносметка. Хиляди доволни клиенти и инвеститори от всички краища на България, които продължават да ни се доверяват, ни поставят в ситуация, че вече не успяваме да приемем поръчките на всички желаещи, въпреки неколкократните модернизации с нови машини, оборудване и увеличаване на персонала, довели до многократно увеличен производствен капацитет. За последните 18 месеца инвестирахме повече от 2 000 000 лева (по оперативни програми и собствени средства) за машини, оборудване и внедряване на IRP система за управление - SAP В1, с цел възможност за производство на нови продукти, подобряване качеството и организацията на производството, отново водени от повишеното търсене на нашата продукция и услуги, както и зелена енергия от фотоволтаична централа.

В обществен план: От 2007 до 2015 година бях председател на УС на националната ни браншова организация – Българска асоциация на фасадна индустрия (БАФИ ); От 2007 г. съм председател на УС на Индустриална стопанска камара – Враца; От 2019 г. съм и председател на УС на Обществения дарителски фонд за Враца. Всички тези обществени длъжности са признание за мен лично и фирмата ми, но са свързани с допълнителни ангажименти и, най-вече – време.

Равносметката в личен аспект е нелицеприятна – още от 1996 г. 12-14-часов работен ден, ощетени откъм време прекарано заедно и внимание син и съпруга, което е много висока цена за постигнатото, но не мога да върна времето назад, а и така съм устроен, че каквото захвана да правя, го правя, както трябва.

Кое е предимството на „Чех пласт“?

Иновативността на първо място. „Чех пласт“ е между първите, които въвеждат новостите в нашия бранш на българския пазар. Аз и екипът ми посещаваме всички водещи специализирани изложения в Европа и така сме добре информирани за новостите. Миналата година подписахме голям договор, защото се оказа, че това изделие в България е произведено само от нас и още една фирма. Второто ни важно предимство е качеството, сервизът и коректността към клиентите.

Колко хора работят в компанията и изпитвате ли затруднение с набирането на персонал?

Споменах вече, че в „Чех пласт“ ООД и „Чех пласт – монтажи“ ООД в момента работят около 90 служители. Затруднение с намирането на персонал има единствено за монтажници, защото с пътуването до обектите (най-често в София) отсъствието им от дома възлиза на почти 12 часа, заради строежа на скоростния път Мездра – Ботевград. Надявам се скоростният път да бъде завършен в срок, след което всички ще имаме два часа повече за почивка и семейство, спестени от пътуването до столицата и обратно. Длъжен съм да бъда обективен, че от м. май имаме заявка към Бюро по труда - гр. Враца, за мотокарист и двама общи работници, като досега имаме дошъл и назначен един общ работник. Това красноречиво показва ситуацията с работната ръка на българския трудов пазар. По тази причина все повече работодатели наемат работници от трети страни.

Кои са трите причини, заради които човек трябва да посети град Враца?

С радост ще отговоря и се надявам да заинтригувам прочелите интервюто.

Природните забележителности, които не трябва да пропуснете, са пещерата Леденика, Божият мост, най-високата отвесна скала на Балканите – Вратцата, и зашеметяващите природни гледки във Врачанския Балкан.

Регионалният исторически музей съхранява безценните находки в областта, сред които са Рогозенското сребърно съкровище – най-голямото тракийско съкровище, откривано в България, златният венец и други украшения от погребана тракийска принцеса.

През последните десетина години, по времето на настоящия си кмет, Враца обнови своя градски център. Модерни пешеходни зони, обновени площадки, фонтани и зелени площи създават уютна и привлекателна атмосфера за гостите и жителите на града.

Тези три причини превръщат Враца в идеална дестинация за минимум уикенд време пребиваване в града ни.

ОРИГИНАЛНА СТАТИЯ

 

Дата: 30.09.2024

Прочетено: 17