В началото на академичната учебна година поканихме за блицинтервю ректорите на най-важните за икономиката ни университети, за да споделят вижданията си за това какви са съвременните студенти, постигат ли и как добра професионална ориентация и умения да се реализират успешно на пазара на труда. 

 

Ако сега бяхте студент с житейския опит, който имате, по-различно ли бихте гледали на обучението си отколкото, когато следвахте и, ако е така, защо?

От една страна, бих погледнала на обучението си по същия начин – като незаменима възможност да се обучавам с университет с 82-годишна история, който вече 14та поредна година оглавява рейтинга на висшите училища в своето професионално направление, с богати традиции и създаващ висококвалифицирани специалисти, които през годините са създали преобладаващата част от заобикалящата ни среда.

От друга страна, днешните студенти се обучават по съвременни и усъвършенствани планове, съответстващи на предизвикателствата на съвременните тенденции и технологии. Това е един постоянен и наложителен процес на обновяване. Днешните студенти имат и повече възможност да обогатят образованието си чрез студентска мобилност в Европа и извън нея. Всичко това води до един по-съвременен поглед върху образованието и възможностите, които то дава в днешно време.

Изборът на професия е един от най-важните, които правим в живота си. Срещат ли младите хора, според Вас, затруднения с този избор и какво може да се направи, за да се ориентират по-добре?

Живеем в много динамично дигитално време. Информацията ни залива от всички страни, което понякога затруднява младите хора в избора на професия, ако не успеят да се ориентират достатъчно бързо.

От изключителна важност е целенасочената реклама и работа с младите хора още от детска възраст, за да получат най-реалистична представа за възможностите, които дава нашата професия. Все повече инициативи в УАСГ се организират с внимание и към най-малките ученици, които наскоро имаха възможността да гостуват в университета и да се запознаят отблизо с дейността на архитектите и инженерите.

В момента за широката публика се разработва проект "Професиите в сектор „Строителство“ - видими за обществото", който има за цел чрез серия от кратки филми да разкрие значимостта и красотата на професиите, за които Университетът обучава студентите си.

По-различни ли са студентите днес и, ако е така, какво трябва да се промени в начина на обучение, за да е адекватен на потребностите им?

Безспорно, студентите днес са много различни не само от тези преди 20-30 години, но дори и от преди 5-10 години просто защото светът се промени драстично. Стана много по-дигитален, по-комуникативен. Съвременните технологии се развиват бурно и младите хора са част от този прогрес и са негови двигатели.

Това предизвиква и нас, преподавателите да използваме всичките нови възможности на съвременните технологии, за да можем да поднасяме учебния материал по начин, който е максимално близък до днешния дигитален и динамичен начин на живот.

Кои са най-важните неща, които Вашите възпитаници трябва да знаят, преди да излязат на пазара на труда?

Най-важното е студентите ни да използват по най-ефективен начин възможностите за образование, които дава Университетът. Да приемат знанията и опита, които нашите висококвалифицирани преподаватели им предават в годините на следването. Да придобият навика и умението да се самообразоват по време на целия си професионален живот.

Колко студенти ще прекрачат прага на университета тази година?

Тази година обучение при нас започват 750 новоприети студенти, като са запълнени всички заявени от нас места. И едно от най-важните неща, които радват мен като ректор на този университет е, че се наблюдава устойчива тенденция младите хора да избират нашия университет пред чуждестранните в същото професионално направление.

ОРИГИНАЛНА СТАТИЯ

 

Дата: 30.09.2024

Прочетено: 46