В началото на академичната учебна година поканихме за блицинтервю ректорите на най-важните за икономиката ни университети, за да споделят вижданията си за това какви са съвременните студенти, постигат ли и как добра професионална ориентация и умения да се реализират успешно на пазара на труда. 

 

Ако сега бяхте студент с житейския опит, който имате, по-различно ли бихте гледали на обучението си, отколкото когато следвахте и, ако е така, защо?

Образованието е най-добрата инвестиция в живота на един човек, това е било и е моето твърдо убеждение. Винаги съм се отнасял към образованието много сериозно, като опитът ми доказва това мое виждане.

Изборът на професия е един от най-важните, които правим в живота си. Срещат ли младите хора, според Вас, затруднения с този избор и какво може да се направи, за да се ориентират по-добре?

Днешните младежи са изключително добре информирани благодарение на съвременните технологии. Наред с това, висшите училища правят множество мероприятия за допълнително запознаване с техните учебни програми, възможностите за кариерно развитие – дни на отворените врати, стажове, дни на кариерата и др. Не по-малко активни са и самите фирми, които също привличат и мотивират младите специалисти за работа при тях.

По-различни ли са студентите днес и, ако е така, какво трябва да се промени в начина на обучение, за да е адекватен на потребностите им?

Съвременното информационно общество дава други начални условия и поставя други предизвикателства пред младите хора. Това налага адаптиране на процесите на обучение и квалификация, така че да отговарят на тези условия. През последните години в ТУ-София ние въведохме широкопрофилни бакалавърски специалности с възможности за по-тясна специализация в последните курсове, както и в магистърската степен, масово включихме бизнеса не само в учебния процес, но и в разработването на учебните планове и програми, засилихме делът на стажовете и практиките, в пъти увеличихме международните мобилности, обучението и практиките на студентите във водещи  международни компании. Тези мерки са високо оценявани от младите специалисти.

Кои са най-важните неща, които Вашите възпитаници трябва да знаят, преди да излязат на пазара на труда?

Инженер е френска дума, която означава човек, който твори. Именно нашите възпитаници са хората, които не само поправят и подобряват, а създават новите технологии, машини и системи. При това те са във всички отрасли на икономиката – машините в земеделието, хранителната индустрия, здравеопазването и фармацията, да не говорим за сградите, транспорта и комуникациите. Това са специалистите, които създават добавената стойност във всяко едно общество. За да приложат на практика знанията си, ние се стремим да ги научим да правят и това, на което не сме ги учили. Стимулираме ги да мечтаят и да се стремят да претворят мечтите си в реалност.

Колко студенти ще прекрачат прага на университета тази година?

Около 3500 студенти ще приемем през тази година, като традиционно близо 9% от тях са чужденци.

ОРИГИНАЛНА СТАТИЯ

Дата: 30.09.2024

Прочетено: 59