В началото на академичната учебна година поканихме за блицинтервю ректорите на най-важните за икономиката ни университети, за да споделят вижданията си за това какви са съвременните студенти, постигат ли и как добра професионална ориентация и умения да се реализират успешно на пазара на труда. 

Ако сега бяхте студент с житейския опит, който имате, по-различно ли бихте гледали на обучението си отколкото, когато следвахте и, ако е така, защо?

Не бих казал. Ако човек, макар и млад, има сравнително правдоподобна представа за собствените си личностни качества и не се поддава лесно на различните внушения, на които неговото време го подлага, би трябвало да може да направи осъзнат избор за своето бъдещо професионално развитие. Житейският ми опит с нищо не би променил отношението ми към обучението – веднъж направил избор, човек трябва да се отнася с нужната отговорност към задълженията, които произтичат от него.

Изборът на професия е един от най-важните, които правим в живота си. Срещат ли младите хора, според Вас, затруднения с този избор и какво може да се направи, за да се ориентират по-добре?

Признавам, че днес младите хора са изправени пред много по-големи трудности при избора на бъдеща професия. Съвременната медийна среда, социалните мрежи, различните агресивни стратегии за привличане на техния интерес много често създават нереалистични представи у тях. Понякога първоначалният им избор може да не бъде напълно удачен и да не покрие техните очаквания. Те обаче имат предимството и възможността да коригират тази своя евентуална грешка с насочването си към подходяща магистърска програма във втория етап на обучението си в сферата на висшето образование.

Що се отнася до възможностите им за по-добро предварително ориентиране, трябва да отбележа, че в днешно време те не са никак малко. Всички висши училища, включително и Софийският университет, предлагат най-разнообразни форми – дни на отворените врати в различните факултети, предварително посещение на лекции, семинари, научни конференции, регулярни срещи на университетски преподаватели с ученици и т.н. Просто трябва да се откъснат поне за момент от телефоните си и да потърсят информация директно при нас. За да функционира нормално, обществото има нужда не само от програмисти, информатици, юристи, лекари, икономисти или психолози, а и от много други професии.

И най-важното е да осъзнаят, че какъвто и да бъде техният избор, ако искат да се превърнат в добри професионалисти, трябва да положат много труд. Успехите неминуемо ще дойдат с осъзнаването, че веднъж поел по избрания от него професионален път, човек трябва непрекъснато да се развива и да усъвършенства своите професионални познания.

По-различни ли са студентите днес и, ако е така, какво трябва да се промени в начина на обучение, за да е адекватен на потребностите им?

Студентите в днешно време са наистина много по-различни от предишните поколения по простата причина, че те са продукт на своето време, което е много по-различно дори от това на предходните десетилетия. Днес живеем в свят, в който дигиталните технологии се развиват толкова динамично, че няма как да не се съобразяваме с възможностите, които предлагат. Ние вече ги прилагаме в съвременните методи на преподаване, създаваме непрекъснато различни електронни ресурси за обучение, множество дигитални модели, платформи и др.

Съществува обаче и една масова заблуда сред младите хора, че едва ли не обучението трябва да премине изцяло на дигитална основа – ако не намерят дадена информация в телефона си, значи тя не съществува. Наскоро отминалата ковид-пандемия показа, че това не води до добър краен резултат. Явно, доброто решение се крие в умелото съчетаване на възможностите на дигиталните технологии с традиционните методи на преподаване, просто защото виртуалният свят не е истинския свят.

Кои са най-важните неща, които Вашите възпитаници трябва да знаят, преди да излязат на пазара на труда?

Най-важните неща са няколко. На първо място, трябва да осъзнаят, че излизайки на пазара на труда, освен чисто професионалните познания, по време на обучението си те трябва да развият у себе си много други качества, на които съвременните работодатели държат – умения за работа в екип, лидерски поведенчески умения, постоянни усилия за усъвършенстване, широка обща култура, комуникативност, креативност и т.н.

На второ място, трябва да знаят, че придобиването на диплом за дадена професия само отваря вратата към техния бъдещ професионален път, но как ще го извървят зависи изцяло от тях и от качествата, които са изградили в себе си по време на своето обучение.

На трето място, да осъзнаят, че този път е дълъг, че в много редки случаи той е непрекъснато възходящ, че често ще преминават през трудности и изпитания, че понякога ще се изправят пред непреодолими препятствия и в подобни моменти трябва да намират сила в себе да потърсят помощ – от роднина, от приятел, от колега…

И последно, но не като значение – да проумеят, че работата може да се превърне в забавление, едва когато започнат да се себераздават и не жалят сърцата си.

Колко студенти ще прекрачат прага на университета тази година?

Над 5 000.

ОРИГИНАЛНА СТАТИЯ

 

Дата: 30.09.2024

Прочетено: 46