Срещаме Ви с Владимир Грозданов, съосновател и изпълнителен директор на „Барин Спортс“.

 

„Барин Спортс“ е българска компания, която предлага уникална в световен мащаб комбинация между собствено разработени хардуер, софтуер и спортна наука. Чрез тази единствена по рода си услуга се постига повишаване на функционалните показатели при професионални спортисти с над 20%, намалявайки с над 10% усилията, необходими за това.

Това води до намаляване на безконтактните контузии с над 30%, като алгоритмите им имат над 90% точност при предсказването им. Ползите от това за спортистите са очевидни – по-добро представяне, по-дълги кариери, повече успехи. Същото важи и за клубовете – спестени разходи, максимизиране на инвестициите им в играчите, по-добра продукция на терена, повече спечелени мачове и титли, повече щастливи фенове, повече приходи.

От „Барин Спортс“ твърдят, че ключът е в обединяването на всички потоци данни, свързани с представянето на състезателите, и извличането на кръстосани анализи между тях чрез техен собствен алгоритъм за изкуствен интелект.

Повече за компанията разказва Владимир Грозданов, съосновател и изпълнителен директор на „Барин Спортс“.

***

Кога и как се зароди идеята за основаването на „Барин Спортс“?

Идеята тръгна от моите тренировки по карате през 2013 г. Моят сенсей, който е много по-нисък и лек от мен, успяваше да отмести с удар „крушата“ двойно по-високо, отколкото можех аз. И понеже инженерът в мен постоянно иска да разбере как се случват нещата, реших да създам система, с която да мога да анализирам в 3D собствените си движения и тези на треньора ми. Реално това е една от първите системи за създаване на дигитален аватар на човешкото тяло. Приложенията на подобен тип устройства по това време бяха в киното, gaming и спорта. Предвид моята страст към спорта, бързо стана ясно накъде ще се насочим. Първите ни клиенти във футбола ни помогнаха да доразвием тази идея и да я превърнем в най-добрата система в света за проследяване на професионални спортисти, която обединява физическо състояние, извършена работа и тактика в реално време.

Колко души стоят зад успеха на компанията и как сформирахте екип?

Много хора стоят зад успеха на „Барин“. В самото начало ключови бяха първите ни инвеститори, които бяха наясно колко по-трудно и времеемко е развитието на хардуерен продукт. След това дойде привличането на техническия ни директор Иван Учерджиев, с когото заедно минахме през много разработки и преработки, за да достигнем до настоящата трета генерация на системата. Трябва да спомена и двамата разработчици Поли и Траян, които започнаха при нас, още докато бяха студенти във Факултета по математика и информатика на СУ и които изградиха цялостната софтуерна инфраструктура на продуктите ни. Сега вече екипът ни наброява над 20 души и включва хора в продажби, маркетинг, финанси и администрация. Освен това, изградихме и уникален екип по спортна наука, който включва спортен доктор, кондиционни треньори и анализатори, с който постоянно надграждаме и развиваме нови продукти.

Какъв път извървяхте от 2015 г. досега – това са близо 10 години?

В компанията имаме поговорка – „Ако беше лесно, нямаше да се падне на нас“. Пътят през тези 10 години не беше лек, но нас това никога не ни е плашило. Не са ни спирали нито липсата на финансиране, нито сложността на задачите, пред които сме изправяли – било то технологични или бизнес такива.

Минахме през три генерации на хардуерния продукт и в момента имаме най-високия сертификат на FIFA за качеството на системата ни. След това чухме нуждите на пазара и надградихме с услуга за спортна наука, с която постигаме повишаване на високоинтензивната работа при професионални спортисти с над 20%, намалявайки с над 10% усилията, необходими за това, и „предсказваме“ безконтактните контузии с 90% точност със собствен алгоритъм за изкуствен интелект. Следващата стъпка е да обединим всичко това в „умни дрехи“ и да минем на следващото ниво отвъд спорта.

Наградите, които спечелихме през миналата година, са доказателство – Иновативно предприятие на годината, Best Bulgarian Spinoff, Best Bulgarian Scaleup и много други.

Как работи самият продукт? Може ли да споделите за процеса?

От една страна, имаме устройства, които се носят от спортистите по време на тренировка, мачове и състезания. С тях събираме над 12000 точки с данни от играч в секунда, и то в реално време – огромно количество данни, с което захранваме алгоритмите и можем да правим сравнителни анализи „на живо“. От друга страна, добавяме и обединяваме всички потоци данни, свързани с представянето на състезателите извън терена – хематология, биохимия, биомеханика, функционални тестове, сън, възстановяване и т.н. Правим кръстосани анализи между тях и по този начин се изгражда цялостен процес за подготовка с цел постоянно подобряване на представянето и реализирането на пълния потенциал на спортистите. Този подход може да бъде успешно приложен и в редица сфери извън спорта, в които се изисква комбинация от висок психо-емоционален статус, върхова физическа подготовка и бързо вземане на решения в стресови ситуации.

Кое е това, което отличава вашия продукт? Всъщност има ли аналог?

Вярваме, че на пазара няма аналог на тази комбинирана услуга, включваща преносимо устройство, аналитика и спортна наука. Най-големите отбори могат да си позволят (финансово) да изградят собствени отдели, които да анализират представянето на техните играчи. Това обаче е скъпо и изисква много допълнителен труд, време и хора. Много от отборите нямат ресурса да изградят такава инфраструктура, а какво да кажем за индивидуалните спортове. Ние функционираме като външен отдел за спортна наука, който те могат да си наемат и, поради цялостния ни подход, да сме “one stop shop” за пълен анализ на представянето и подобряването на спортната форма.

За всеки спортист ли е подходящ продуктът, или сте насочили вниманието си към конкретен спорт?

Започнахме във футбола като най-масов спорт – като играчи и като гледаемост, в който постоянно се „наливат“ средства в търсенето на победата. На този етап пълната услуга, която наричаме Barin Sports 360, e достъпна за всеки един спортист, включително и подрастващите, които имат аспирации да станат един ден професионалисти.

Може ли да назовете някои от по-големите футболни клубове, които вече са Ваши клиенти?

Клиенти са ни голяма част от елитните футболни клубове и академии в България – Славия, Черно море, Берое, футболната академия „Национал“, ЦСКА1948, Локомотив Пловдив, Хебър, Монтана, Етър, Левски, Локомотив ГО, Спартак Вн, ЦСКА София. Имаме клиенти в ОАЕ, Северна Македония, Косово, Полша, Мозамбик, Мароко. Вече трета година работим с националните отбори по футбол на България – U15, U17, U19, U21, мъже и жени.

Какви са плановете Ви за развитие на компанията?

Работим по вграждането на електрониката от преносимото устройство в текстил и създаването на „умни дрехи“. За целта си партнираме с корейска компания и учени, печелили Нобелови награди, при интегрирането на иновативни материали за проводимост на сигнала (и данните), които освен това да могат да издържат множество цикли на пране. Това е ключът към превръщането на тази идея в комерсиален продукт.

Освен това, изграждаме и собствен performance center, в който да правим тестовете и изследванията с най-висока точност на данните и в удобно за клиентите време. Покрай тези два проекта отворихме и следващия рунд, с който да наберем финансиране за тяхното изпълнение.

Вашият съвет към тези, които сега прохождат в бизнеса и предприемачеството?

Изградете внимателно екипа, с който искате да реализирате идеята си – от инвеститорите и борда до колегите и служителите. Бъдете близо до клиентите си, отделете време, за да разберете какъв проблем им решавате, и имайте готовността да смените посоката, ако пазарът го диктува.

Дата: 30.09.2024

Прочетено: 115