15.12.2011

България и Австрия сключиха споразумение за продажба на предписани емисионни единици (ПЕЕ) в рамките на Националната схема за зелени инвестиции. 

Приходите от сделката ще бъдат използвани за финансиране на проекти за енергийна ефективност на училища и детски градини, както и за подпомагане на инсталации на биомаса и биогаз на територията на България. Изпълнението на тези проекти ще доведат до значително намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата.

Термоизолирането на училищните сгради ще подобри не само енергийната ефективност на сградите, но и условията за работа на учениците.

С цел да гарантира прозрачното и професионално изпълнение на проектите, Националният доверителен екофонд /НДЕФ/, който е отговорен за „позеленяването" на средствата, постъпващи по Националната схемата за зелени инвестиции, дава възможност на всеки купувач на ПЕЕ да посочи свой представител, който да участва в работата на Консултативния съвет на НДЕФ. 

Във връзка със сключената сделка е възможно австрийски компании да участват в тръжните процедури за изпълнение на проектите, като предложат техния международно признат опит в екологичните технологии. 

По време на преговорите Министерството на околната среда и водите на България и австрийската страна създадоха изключително ползотворно сътрудничество. Австрия оказа значителна подкрепа в разработването и структурирането на Схемата за зелени инвестиции, благодарение на нейния богат опит в областта на различни екологични схеми за финансиране на проекти.

Министрите на околната среда на двете държави са изключително доволни, че общата цел за създаване на прозрачна и надеждна Схема за зелени инвестиции бе постигната.

Дата: 15.12.2011

Източник: МОСВ

Прочетено: 3179