26.01.2012

БСП и ДПС сезираха Конституционния съд заради измененията на Кодекса на труда, които завишават критериите за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество на работодателските и синдикалните организации. Общо 55 депутати са се подписали под искането съдът да се произнесе по поправките. В началото на месеца мнозинството отхвърли последното вето на президента Георги Първанов, който също не беше съгласен с промените. Любен Корнезов от БСП и Хасан Адемов от ДПС, коментираха, че поправките са държавна намеса в работата на сдруженията и така правителството елиминира неудобните работодателски организации.

Според Любен Корнезов критериите за представителност в тристранката са чувствително завишени. Той припомни, че изискването към синдикалните организации досега е било 50 000 члена, а новото изискване е 75 000 члена на фона на безработицата в страната. За работодателските организации се изискват сега 100 000 члена, а преди това - 30 000 члена. По думите на Корнезов това е държавна намеса в работата на сдруженията, което противоречи на член 49 от Конституцията. "Досега както ви е известно имаше две синдикални организации - КТ "Подкрепа" и КНСБ, и шест работодателски организации с новите критерии практически остава само една работодателска организация, другите ги изключват и обърнете внимание Министерският решава кой да участва в НСТС", каза Корнезов.

Според Хасан Адемов промяната се прави, за да се елиминират неудобните работодателски организации, каквото по мнението му в случая се явява Българската търговско-промишлена палата.

Другата промяна, която опозицията атакува пред Конституционния съд, е тази, че работникът ще бъде глобяван, ако няма сключен трудов договор. "Работникът винаги е слабата страна в едно трудово правоотношение. При положение че в България има практически над 450 000 безработни, всеки е готов на какъв ли не компромис да се изхранва, респективно да изхранва семейството си. А ние ще го глобяваме", коментира Любен Корнезов.

Дата: 26.01.2012

Източник: Lex.bg

Прочетено: 3486