22.03.2012

До края на днешния ден "Горубсо - Мадан"ще има нови мажоритарни собственици, които да поемат задълженията на предприятието, да изплатят дълговете си към работниците и държавата, заяви пред БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. "За "Горубсо – Мадан" по принцип има два варианта – единият е, както предлагат синдикатите, да го вкараме в несъстоятелност.

Тогава министър Тотю Младенов може да даде пари на работниците, тогава обаче година и половина няма да работи бизнесът. Другият начин е този бизнес да се купи от друг инвеститор". Финансовият министър разкри още, че инвеститорите са българи, като подчерта, че който и да е новият собственик, заплатите на миньорите ще бъдат изплатени на 100%. Симеон Дянков сподели още, че от около 4 месеца разговарят с премиера, че по една или друга причина проектът АЕЦ "Белене" не е икономически и финансово обоснован. "В същото време ние искаме да останем партньори с руската страна.

Единият вариант е да префасонираме като седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" или с руска помощ го препродаваме и започваме да строим наново седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", обясни Дянков. Той посочи, че вече са се изхарчили 10-15 милиона евро за Бургас-Александруполис. "Работихме над една година по проекта, но така сме го изпипали, че там неустойки няма да се плащат. По АЕЦ "Белене" също сме работили юридически и там мисля, че няма да има неустойки. Поне 10-15 години ще се точат съдебни процеси. Ако те ни осъдят по нещо, ние ще ги осъдим за нещо друго".

Министерството на финансите е предложило до 70% от парите от Сребърния фонд да се влагат в държавни ценни книжа. "Така се прави в Европа, така искаме да правим и ние", каза Дянков. "Искаме това, защото сега парите си стоят на нулева сметка в БНБ". "Днес на Тристранката ние ще предложим вместо 70% веднага до края на годината 30% от парите да се вложат в държавни ценни книжа, което е приемлив вариант. Ние сега казваме, правим си поука, не тръгваме със 70%, тръгваме с 30%, за да не ни обвинят, че плащаме дълга на Милен Велчев", съобщи Симеон Дянков и подчерта, че всяка година Сребърният фонд губи около 40 милиона от инфлацията.

Дата: 22.03.2012

Източник: Дарик финанс

Прочетено: 2778