22.03.2012

„Таксата от 4% върху цената на исковете по Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) е сериозна пречка пред малкия и среден бизнес да получи защита на интересите си по съдебен ред”, се казва в писмо на БСК до министъра на правосъдието Диана Ковачева. В Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК (обн. ДВ 22/2008г.), е предвидена такса от 4% върху цената на иска, но не по-малка от 50 лева, а горна граница на таксата не е определена. При това, изискването е таксата да бъде платена в пълен размер при подаване на исковата молба.

В писмото си БСК подчертава, че чрез тази такса се ограничава достъпът до правосъдие на търговците, особено в случаите, когато претендират парични вземания на висока стойност. Експертите на камарата припомнят, че нарастването на междуфирмената задлъжнялост през последните години обуславя необходимостта от търсене на неиздължените суми по търговски сделки чрез съдебни процедури. Високата съдебна такса при предявяване на иск за присъждане на вземания е допълнителен фактор, генериращ междуфирмена задлъжнялост.

Във връзка с това, БСК предлага да бъде направена промяна в Тарифата за таксите, събирани от съдилищата, като при пропорционалните такси от 4% върху цената на иска се предвиди разумен, поносим за ищеца максимален размер, платим при стартиране на съдебното производство, а при финализирането му разликата до пълния размер от 4% да бъде внасяна от страната, загубила делото и осъдена да плати разноските по него.

Подобна промяна ще улесни малкия и среден бизнес, а и всички останали търговци, при завеждане на дела и ще създаде нормативна среда, благоприятстваща упражняването на конституционното право за достъп до правосъдие (чл. 56 и чл. 120 от Конституцията на РБ). „Едновременно с това, ще се създадат стимули за ускоряване на съдебните производства, като се запази адекватна финансова обезпеченост на сложната и с висока степен на обществена значимост съдийска дейност”, се казва още в позицията на БСК.
 

Дата: 22.03.2012

Източник: БСК

Прочетено: 4576