22.03.2012

До 30 на сто от Сребърния фонд ще може да се инвестира в български държавни ценни книжа. Това съобщи на излизане от тристранката Васил Велев, който е председател на асоциацията на индустриалния капитал. В първоначалната идея за промени в закона беше записано, че до 70 процента от Фонда ще могат да се инвестират в български държавни ценни книжа.

Преди началото на заседанието по-голямата част от социалните партньори не изразиха подкрепа за предложените промени в Закона за Сребърния фонд от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

„Ние сме силно скептични, защото за времето, за което той управлява, прави неща, за които аз лично мисля, че и в Буркина Фасо нямаше да оцелее финансов министър, но някак си тук всичко е възможно, ние сме една прекрасна държава”, заяви президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, коментирайки предложенията на финансовия министър Симеон Дянков, предаде "Дарик.

По думите на Божидар Данев от БСК основният мотив на Министерството на финансите за пренасочване на част от средствата от така наречения Сребърен фонд за покупка на държавни ценни книжа е ниската доходност. Той обаче изтъкна, че председател на управителния съвет е самият Данков и според него Дянков е виновен за тази ниска доходност. Данев допълни, че тези средства също по решение на Дянков, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, който е зам.-председател, зам.-министъра на финансите Боряна Пенчева и още двама зам.-министри са депозирани в националната банка. „Националната банка е играла с тези пари, спечелила е не малко средства, които са преведени в бюджета, вместо да се върнат във фонда. Тоест ние имаме национализация на дохода на фонда косвена”, коментира Божидар Данев.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров инвестицията в държавни ценни книги трябва да бъде лимитирано до процент, който е разумен - между 30 и 40 на сто, максимум до 50% с изричното условие обаче тези средства да останат в българската икономика.

По думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев България е единствената страна със Сребърен фонд, който има забрана да се инвестира на местните пазари, в местни финансови инструменти. Той изтъкна, че няма друг такъв случай в Европейския съюз или в света.

По рано днес финансовият министър заяви в интервю за БНТ, че предлага 30% от активите на Сребърния фонд да бъдат вложени в държавни ценни книжа. Повече подробности какво каза Дянков вижте тук.

 

Дата: 22.03.2012

Източник: Мениджър

Прочетено: 2582