13.08.2012

Най-развитите държави в света – тези от Г-20, планират координиран отговор на поскъпването на храните. То се превърна в сериозен проблем заради сушата в САЩ, която унищожи голяма част от реколтата на най-големия износител на селскостопански суровини в света, пише Financial Times.

За момента разговорите се водят конфиденциално сред високопоставени представители на Г-20 и Организацията на обединените нации. Те са насочени към свикване на спешна сесия, на която да се обсъдят проблемите с цената на царевицата, която достигна исторически връх, преминавайки дори нивата от 2007-2008 година.

В петък правителството на САЩ подхрани страховете за цените, след като обяви, че сушата е принудила фермерите да изоставят насаждения с територия, надвишаваща тази на Белгия и Люксембург. Поради тази причина е била орязана прогнозата за очакваната реколта и са обявени очаквания за нови рекорди при цените през следващата година.

Новите очаквания са за 17% по-ниска реколта, което веднага предизвика ръст на борсовите котировки.

Засега намеренията на Г-20 са да се проведе конферентен разговор в седмицата около 27 август, на който да се обсъди кога да се проведе среща. Такава може да бъде организирана в края на септември или началото на октомври, заявяват запознати.

Форумът би бил първата среща за бързо реагиране – нов формат, създаден с цел „бързото провеждане на дискусии сред отговорните за решенията при необичайни пазарни ситуации“. Той ще бъде част от инициативата на Франция за по-интензивни разговори в сектора на земеделието.

Източниците на Ройтерс обясняват, че срещата на Г-20 не би трябвало да се възприема като сигнал за паника, а по-скоро обратното – като опит да се избегнат политики като налагането на забрани за износ и други рестрикции.

Повод за безпокойство обаче има, тъй като от юни насам соята, царевицата и пшеницата са поскъпнали с по между 30 и 50 на сто.

Дата: 13.08.2012

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2282