07.08.2023

До октомври не се очакват сериозни промени в цените на хранителните продукти, посочи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища

Налице е балансиране в търсенето и предлагането на пазара на хранителни стоки. Като цяло цените са се успокоили и няма повишение. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов, който коментира темата пред Bulgaria ON AIR.

"В търговията на едро това по-бързо се усети, започва да се усеща и на търговията на дребно", посочи той.

При основните хранителни продукти има стабилизиране на цените вече пет месеца, каза Иванов.

По думите му известни вариации в цените има при плодовете и зеленчуците, но не може да се говори за устойчиви тенденции. При пшеницата има "раздвижване", каза Иванов, но като цяло пазарът там показва затишие.

"Докато има военен конфликт, ще има и доста неизвестни за това как ще се развива регионът. Докато бушува войната, ще има промени", коментира Владимир Иванов.

Той поясни, че при основните хранителни продукти равнищата на цените са почти без промяна, а при млечните и месните продукти и рибата се отбелязва спад. Няма промяна и в цените на ориз, захар и варива.

По отношение на цените на плодовете и зеленчуците Иванов каза, че неблагоприятен фактор са били условията тази пролет за посевите и реколтата. "Ще има по-висока цена на лука например, но това е заради лошата реколта", обясни той.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища прогнозира, че до октомври не се очакват сериозни промени в цените на хранителните продукти. "Надявам се това равновесие да продължи и по-дълго, но за момента нищо не говори, че ще се изменят факторите. Всичко зависи от самата война", допълни той.

По думите му дори може да се говори за дефлация, ако войната спре.

Иванов поясни, че страната ни има потенциала да произвежда храна, с която да снабди "половин Европа", но въпросът е в организацията на земеделското производство.

Дата: 07.08.2023

Източник: Инвестор.БГ

Прочетено: 298