21.11.2012

Кабинетът прие Наредбата за критериите за устойчивост на биогоривата и течните горива от биомаса по време на днешното си заседание. Това информира правителствената пресслужба.

Разработването ѝ е свързано с поетите ангажименти на страната да се постигне намаляване на емисиите на парникови газове от целия жизнен цикъл на доставените горива и енергия. Това намаление може да се постигне преди всичко чрез смесване на конвенционалните горива с биогорива и при производството на топлинна и електрическа енергия от течни горива от биомаса, отговарящи на критериите за устойчивост, се казва в правителственото съобщение.

Целта на документа е да се определят критериите за устойчивост на биогоривата и на течните горива от биомаса. Освен това, да се регламентират условията и реда за предоставянето на информация от икономическите оператори. Това включва и информация за мерките, взети за защита на почвите, водите и въздуха, за извършването на одит за съответствие на биогоривата и течните горива от биомаса с критериите за устойчивост, както и за издаването на сертификатите за съответствие.

За да се изпълнят набелязаните цели правителството въвежда задължителното докладване от производителите и вносителите на горивата относно на интензитета на парниковите газове в доставените през предходната година на територията на страната биогорива и течни горива от биомаса и съответствието им с критериите за устойчивост.

Наредбата за критериите за устойчивост на биогоривата и и течните горива от биомаса беше публикувана на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на 16 октомври т.г. Пълният ѝ текст можете да видите в прикачения по-долу документ.

Дата: 21.11.2012

Източник: Econ.bg

Прочетено: 4143