15.02.2013

Сто процента зелена енергия за Европейския съюз – това е реалистична цел за периода до средата на века, при условие, че блокът си постави амбициозни цели за енергийната си политика до 2030 г.. Това сочи доклад на глобалната еко-организация WWF.

В Брюксел започна дебатът по енергийните цели за 2030 г., за да замени съществуващия набор от цели за 2020 г. Те включват намаляване на въглеродните емисии с 20% спрямо нивата от 1990 г., подобряване на икономията на енергия с 20% в сравнение с прогнозираното използване, както и увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс до 20 процента.

Целите за 2030 г. трябва да включват спестяване на енергия с най-малко 38 на сто в сравнение с обичайната практика, добиване на 40% от горивата от зелени източници и намаляване на въглеродните емисии с 50%, казва докладът на WWF.

„Нашият доклад ясно показва, че ЕС има неизползван потенциал за намаляване на енергийното потребление, ако се възползва в пълна степен от възобновяемите източници, които могат доставят по-евтино и по-сигурно енергия. Така ще се гарантира, че система със 100 процента възобновяема енергия до 2050 остава постижима цел,“ според Джейсън Андерсън от Службата за европейска политика на WWF.

Докладът се основава на анализ от холандската консултантска къща Ecofys, която смята, че 100% дял на възобновяемите източници до 2050 г. е реалистично, въпреки че би изисквало големи подобрения в областта на енергийната ефективност, както и ускорено развитие на вятърната и слънчевата енергия и зелените горива за транспорта.

Дебатът относно целите на ЕС за 2030 г. е вероятно ще бъде продължителен. Докато голяма част от бизнеса е в съгласие относно необходимостта за въглеродни цели, малцина са склонни да съчетаят този подход с други законово налагани цели.

Привържениците на природния газ също така твърдят, че въпросното гориво, което замърсява наполовина в сравнение с въглищата, трябва да запази ролята си в осигуряването на надеждно захранване и че улавянето и съхранението на въглерод, което се състои в „погребване“ на емисиите на парникови газове под земята, може да компенсира неговите емисии.

Ако схемата за търговия с емисии на ЕС, която в момента е засипана от излишни квоти, може да започне да функционира по-добре, някои анаилзатори твърдят, че дори няма да са необходими цели относно възобновяемите енергийни източници, защото пазарните сили по естествен път ще насочат инвестициите към енергия без въглеродни емисии.

Дата: 15.02.2013

Източник: Focus-fen

Прочетено: 4260