22.03.2013

вж. ВИДЕО

Повишаване на минималната работна заплата до нива от 330-340 лв. ще увеличи безработицата, а може и да доведе до фалит на редица фирми. Това коментира пред bTV Камен Колев, заместник-председател на Българска стопанска камара (БСК). "В годините на криза малкият и среден бизнес загуби 20% от кадрите си, а в строителството свиването беше 40%", припомни представителят на работодателската организация часове преди първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след встъпването в длъжност на служебното правителство.

"Нека минималната заплата да не е еднаква. В сектори, където има възможност тя е много по-висока. Така е в металургията, но там има възможност", призова Камен Колев по повод призива на синдикатите да се увеличи минималното възнаграждение.

Според заместник-председателя на БСК, междуфирмената задлъжнялост е достигнала около 40 млрд. лв., като в същото време забавените плащания от държавата по обществени поръчки или забавеното възстановяване на ДДС допълнително засилват междуфирмената задлъжнялост.

Камен Колев коментира още, че подкрепата на уязвими българи от страна на бизнеса, за която настоя премиерът Райков, се случва и сега чрез програмите за корпоративна социална отговорност на бизнеса. Той допълни, че каквито и да е действия за помощ на бедните ни сънародници да бъдат направени, те няма да решат сериозните проблеми с липсата на доходи. Затова Колев призова да се работи за осигуряването на качествени работни места, които да помогнат на българите в риск да имат доходи и да се включат адекватно в обществения живот.

Дата: 22.03.2013

Източник: БСК

Прочетено: 2938