23.04.2013

Страната ни е в челната тройка по
брой кандидатури за Европейски награди

Банка Пиреос България АД и дентална клиника ЕО Дент
ще представляват България на наградите в Брюксел

Проектът "Партньорство в подкрепа на програма за редовно дарителство "БЛАГОДЕТЕЛ" на Банка Пиреос България АД и на УНИЦЕФ България спечели европейските награди за корпоративна и социална отговорност в категорията "Големи предприятия" и ще представлява страната ни в Брюксел.

В категорията "Малки и средни предприятия" победител е кампанията "Шанс за равностоен качествен живот и усмивки за всички" на клиника ЕО Дент ООД с партньори ДЦДУ "Добро сърце" - Перник, Дневен център, Център за настаняване от семеен тип 1, 2, ДДЛРГ "Радост" - Дрен, 4 Помощно у-ще - интернат, СУПЦ Княз Борис", Дента техника ЕООД, Bredent Medical

България е на второ място в класацията по брой кандидатури с 53 заявки от 13 сектора на икономиката в конкурса за първите Европейски награди в областта на корпоративната социална отговорност "Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна". Програмата за насърчаване на отговорни корпоративни практики и сътрудничество цели да отличи подобаващо най-добрите КСО практики в Европа. Европейските отличия се организират в 29 страни, с подкрепата на Европейската комисия.

Победителите бяха излъчени след публично представяне на финалните номинирани компании пред журито, публика и медии. По една компания от двете категории ще представи България в Брюксел на официална церемония. На официалното събитие в Брюксел ще им бъдат връчени сертификати, подписани от високопоставен представител на Европейската комисия.

Фондациите и неправителствените организации са най-честите партньори в проекти за корпоративна отговорност съответно с 27 и 19 проекта. В най-малко партньорски инициативи са участвали научните институти – 2 .

Най-много кандидатури са подадени от сектора на преработващата промишленост (8), финансовата и застрахователна дейност (4) и далекосъобщенията (4).

Повечето компании предпочитат партньорски проекти с по един партньор – 62% от кандидатурите. 7 от компаниите кандидатстват с повече от един проект, а мултинационалните компании, включили се в конкурса са 19.

Най-голям брой от кандидатите са базирани в София (22), Пловдив (6), Стара Загора (3), а останалите са от Гълъбово, Челопеч, Варна, Кърджали, Пирдоп, Девня, Разлог и Перник.

Останалите номинирани в категория "Партньорски проекти на големи предприятия":

  • Горски екопояс – КЦМ 2000 с партньори АД ЛТУ, Аграрен университет - Пловдив, Община Куклен
  • Осигуряване на заетост на хората с увреждания на Стопански дейности КЦМ ООД НФРИ, КИС ЕООД, БТ-Асеновград, КЦМ АД
  • Спортът е по-добрият начин децата да пораснат на Каменица АД, Загорка АД, Карлсберг България АД в партньорство със Съюза на пивоварите в България
  • Партньорство между Българска Хранителна Банка и SocieteGeneral


Останалите номинирани в категория "Партньорски проекти на малки и средни предприятия":

  • Рали "Виж ме" – Хора, Пътища, Автомобили ЕООД в партньорство КАТ, Прес Ауто клуб, ААП, ССУ Дечо Дечев
  • CodeIT - Национален конкурс по програмиране в България - Мусала Софт ООДс партньори ФМИ, ИМИ-БАН, БАИТ
  • Международен фестивал на изкуствата Перперикон Марин Буров ЕООД партньорство СНЦ Перперикон Мелпомена
  • Ела и спортувай – Благотворително масово бягане – Чахов ООД партньори Обществен дарителски фонд - Стара Загора, КЛА Берое, 6 ОУ


Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е българският национален партньор на инициативата, чиито цели са:

  • да популяризира градивната роля, която бизнесът има в обществото;
  • да сподели вдъхновяващи примери за партньорство в областта на КСО;
  • да представи новаторски решения за справяне с актуални обществени и екологични проблеми;
  • да насърчи споделянето на добри КСО практики през границите на Европа;
  • да подкрепи сътрудничеството в полза на обществото между бизнеса и организациите с нестопанска цел;
  • да покаже българския принос в развитието на КСО.


ЖУРИ:

Ева Таберниг

Ева започва работа в CSR Europe през 2010г., в отдел "Връзки с членове и заинтересовани страни". Тя е учила неправителствено, социално и здравословно управление в Австрия (Инсбург) и Уругвай (Монтевидео) и има диплома по Business in Arts. По време на образованието си тя изкарва стаж в АЕР, Асамблея на европейските региони, в комитета по "Обществено здравеопазване и социални въпроси". В CSR Europe, Ева управлява портфейла с корпоративни сметки и координира мрежата от организации на национални партньори, която обхваща 36 организации по КСО в 29 държави. Емилия Лисичкова

Председател на Управителния съвет на сдружение "Платформа АГОРА" от 2008 г. В продължение на 7 години е била Национален координатор на проект "Гражданско участие и развитие чрез мрежата на читалищата" на Министерството на културата на Р България и Програмата на ООН за развитие. Притежава опит в изграждане на капацитет за общностно развитие, партньорства, мрежи и организационно развитие на читалища, придобит при координиране на многобройни проекти . Дългогодишен член на на журито на Конкурс "Дърво с корен". Организатор на Конкурс "Агора" от 2009 г. досега. Завършила е специалност Философия в Софийски Университет "Св. Климент Охридски".

Катя Лещанска

От 2011 г. работи като главен редактор на главна редакция "Интернет сайт на БНР" и водещ на предаването "От петък до петък". Преди това е била в програма "Хоризонт" на БНР, водещ на предаванията "Преди всички", "12+3", "Нощен хоризонт", "Хоризонт до обед", както и редактор на "Неделя 150". Бивш член на Управителен съвет на Фондация "Помощ за благотворителността в България", а от 2008г. е член на Управителен съвет на фондация "С.Е.Г.А.". Завършила е "българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски".

Сашо Дончев

Роден в Ямбол през 1953 година. Завършил е Държавната академия за нефт и газ "И. М. Губкин" – Москва, специалност "Строителство на магистрални газопроводи" и Университета за национално и световно стопанство, специалност "Външноикономически отношения". Работи в "Газстроймонтаж" от 1978 до 1990 година. Основател и изпълнителен директор на "Овергаз Холдинг" и "Овергаз Инк." Има над 20 научни публикации и инженерни разработки, публикувани в България, Русия, Германия, Австрия, Сирия и Либия. В момента Сашо Дончев е председател на Българската стопанска камара – най-голямата работодателска организация в страната, и на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Член е на Президиума на Европейския делови конгрес – организация на енергийния бизнес на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Патрик О'Мейра

Патрик е директор в Business in the Community. Той отговаря за стратегията за членство, стратегията за развитие на лидерството и Prince's Seeing is Believing programme. Той работи в Business in the Community от 1998г. като е бил на различни позиции. Патрик е израснал в Ко.Типерари в Република Ирландия и е живял в Лос Анжелис и Лондон. В свободното си време обича да практикува пешеходен туризъм и понякога да бяга в маратони.

Дата: 23.04.2013

Източник: Biz news

Прочетено: 4797