28.06.2013

Народните представители приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката, предаде БГНЕС. Това означава, че се освобождава износът на ток и ще се стигне до намаляване на цената на електроенергията за крайния потребител. Заедно с това в икономиката ни ще влязат до 1.5 млрд лв. свежи пари.

С промените се цели освобождаване на износа на електроенергия, което ще доведе до приход от между 1 – 1,5 млрд. лева за българската енергийна система. Цели се намаляването на т.нар. студен резерв и пределни цени за тази разполагаемост, но не само това, заяви преди гласуването депутатът от КБ и един от вносителите на поправките Явор Куюмджиев.

Измененията са свързани с: подобряване обективността, ефективността и прозрачността на регулаторната рамка при определянето на цените на енергията и разходите на енергийните дружества. Налага се енергията, произведена от заводски централи да се потребява първо за нуждите на предприятието, към което е и остатъкът да се изкупува от оператора.

Целта е и промени в образуването на съществуващите добавки в цената на електроенергията, постигане на по-висока сигурност на доставките и избягване на кръстосано субсидиране, доставчикът от последна инстанция ще доставя на клиентите си енергия закупена само от обществения доставчик, т.е. НЕК. Разходите, произтичащи от наложени задължения към обществото, да се разпределят само на вътрешния пазар, енергията за износ няма да съдържа в стойността си добавките за зелена и кафява енергия, както и невъзстановяемите разходи. А приходите от продажбата на квоти на парникови газове да се използват за покриване на разходи, произтичащи от задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени по Закона за енергията от възобновяеми източници.

Промените ще влязат в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник. Председателят на парламента Михаил Миков се обърна с молба към президента в най-кратки срокове да издаде указа за обнародване на закона.

Дата: 28.06.2013

Източник: lev.bg

Прочетено: 3026