03.07.2013

Еврофондовете са любима тема на политиците, на медиите, даже и на хората. Рядко се замисляме какво стои зад гръмкото боравене  с проценти и стойности, дали става въпрос за единна система, или пък за хаотичен поток пари, за който се борят партиите и техните „приятели" от бизнеса, готови винаги да пълнят партийните каси.

Еврофондовете са основният финансов инструмент на ЕС за провеждането на неговата политика. Една от основните цели на тази политика е постигането на по-голямо икономическо и социално сближаване между страните-членки по отношение на доходи, богатство и възможности.

Членове 158-162 от Договора за създаване на Европейските общности  постановява, че Съюзът следва да насърчи цялостното си хармонично развитие и засилване на икономическото и социално сближаване чрез намаляване на различията в развитието между отделните региони. За периода 2007-2013 г., инструментите за постигане на тези цели са структурните фондове и кохезионния фонд на ЕС.

Изправени сме пред предизвикателството да оценим въздействието и ефективността на приключващия 7 годишен финансов цикъл.

СИТУАЦИЯ С ЕВРОФОНДОВЕТЕ КЪМ КРАЯ НА 2012г.

Да разгледаме само двете любими програми на бившия Министър председател: ОПТ и ОПОС. ОП Транспорт и ОП Околна среда са договорени на 100%. Изплатени към поддоставчиците са 45 на 15 %. Изплатени към България от бюджета на ЕС са 40 на 10 %.

В ЕВРО: В превод, в края на 2012, държавата дължи на изпълнителите на проекти 1.3 милиарда по ОП Транспорт и над 2 милиарда по Околна среда, общо 3.3 милиарда евро. А ЕС ни дължи само по тези 2 програми над 2 милиарда евро. Разликата от около 1.5 милиарда евро е дупката в бюджета на държавата и най-вероятно, тази дупка се е образувала в Резерва.

Като оценка на работата на Администрацията може да се каже, че подизпъхлнителите са си свършили работата, но администрацията не е съумяла да си вземе парите от Брюксел.

Със сигурност скандално е, да се договори 100% ресурс, изпълнителите в единия случай да са си взели за свършената работа само 10%, а в другия случай- само 40%.

Това положение е трагично за хазната, трагично и за бизнеса. При другите програми: Регионално развитие, Конкурентноспособност, Човешки ресурси ... положението е още по-неприятно.

В общ план ние чакаме от Брюксел за свършена работа 5.5 милиарда евро. Ако си представите държавата като фирма и Вие сте мениджър на тази фирма, добре би било да уволните цялата администрация на тази фирма.

Разликата между договорени и получени обратно от ЕС средства трябва да се движи в рамките на 15-20%, за да не фалира държавата. За съжаление, разликата  между договорени и получени обратно от ЕС средства се движи в рамките на 60-90%.

Тази разлика задушава малкия бизнес, товари Резерва и социалните плащания и предизвиква насмешка сред администрацията на ЕС.

СИТУАЦИЯ С ЕВРОФОНДОВЕТЕ, ЛЯТОТО НА 2013г.

2013 е година на тревоги за управляващите България. Предстои утвърждаването на новите Оперативни програми и новият бюджет за България. Прогнозите на Министър-председателя Пламен Орешарски са това да се случи до септември.

По негови думи; „В стремежа си да не загубим средства, администрацията по-малко се фокусираше върху ефективността от усвояването... нашата цел ще бъде не просто да ги усвоим, а това да става с по-голям ефект върху развитието на страната ни."

Заявеният оптимизъм очевдидно се отнася до бъдещето. В настоящето обаче, програмният период 2007-2013 все още не е изтекъл. Политическият и управленски хаос в момента не предразполага към осмисляне и действия за успешното приключване на периода.

Идеята за „доусвояване" на европейски средства изхожда от условието, че една програма не е договорена на 100% или над 100%.

Оперативни програми:

  • Транспорт / договорени
  • Околна среда / договорени
  • Регионално развитие / остават 10%
  • Конкурентоспособност / остават 15%
  • Техническа помощ / остават 5%
  • Развитие на човешките ресурси / остават 11%
  • Административен капацитет / остават 22%


Има ресурс за договаряне през 2013 за:

  • Регионално развитие / около 150 млн Евро
  • Конкурентоспособност/ около 130 млн Евро
  • Развитие на човешките ресурси/ около 120 млн. Евро
  • Административен капацитет/ около 40 млн. Евро


Кой и къде може да кандидатства, при обявяване на дати за набиране на проектопредложения в оставащите месеци на 2013 година

  • Регионално развитие:


Могат да кандидатстват търговски дружества като подизпълнители;

Могат да кандидатстват НПО, в повечето случаи- в консорциум с община.

Кандидатства се в МРРБ

  • Конкурентоспособност:


Могат да кандидатстват търговски дружества като изпълнители на проекти;

Кандидатства се в Министерство на икономиката

  • Развитие на човешките ресурси:


Могат да кандидатстват търговски дружества като подизпълнители;

Могат да кандидатстват НПО, НПО в консорциум с община, или само общини.

Кандидатства се в МТСП и Министерство на образованието

  • Административен капацитет:


Могат да кандидатстват НПО, НПО в консорциум с община, или само общини.

Кандидатства се в Министерство на финансите, където беше преместен Управляващия орган на Програмата.

НОВИЯТ ПЕРИОД

Новите оперативни програми за 2014-2020  са „Транспорт и транспортна инфраструктура", „Околна среда", „Региони в растеж", „Наука и образование за интелигентен растеж", „Развитие на човешките ресурси", „Добро управление", Програма за развитие на селските райони.

Очакваният обем на средствата е малко над 15 милиарда евро. Структурните и Кохезионният фонд са от решаващо значение за икономическото бъдеще на страната ни.

Да се надяваме, че настоящото, а и следващите правителства ще се обединят около важните за България приоритети, вслушвайки се в гласа на бизнеса, синдикатите и неправителствените организации, които най-добре знаят за какво и как трябва да се харчат европейските пари.

ВЖ. ОРИГИНАЛНАТА ПУБЛИКАЦИЯ

Дата: 03.07.2013

Източник: http://www.livebiz.bg/

Прочетено: 2605