08.07.2013

Днес министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов обяви, че таванът на пенсиите ще падне от 1 януари следващата година. Таванът обаче остава за тези, които досега са получавали пенсии -- отпада само за хората, които ще започнат да получават пенсии след влизане в сила на новото правило, обясни Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК). Той беше в студиото на NEWSROOM, за да коментира проблемите на пенсионното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения.
 
Един от големите проблеми в страната е огромната концентрация на населението в няколко града. Около 85% от тези, които плащат осигурителни вноски, живеят в 10 града. Това е трайна тенденция и означава, че в останалите градове хората са обречени, заяви Димитров. 62% от заетите пък работят в сферата на услугите, търговията, като по този начин произвеждат ниска добавена стойност. 20% от заетите са в държавния сектор, така че много малка част -- по-малко от 20%, са в т. нар. "реален" сектор на икономиката.
 
Григор Димитров призова държавата да отмени законовите разпоредби, свързани с непосилни такси за бизнеса. По думите му държавният рекет и административната тежест над фирмите трябва да бъдат премахнати, за да може икономиката да функционира.
 
Гостът коментира и проблемите на младежката безработица. Според данни, които цитира, само 6% от безработните са с висше образование, а 58% са с образование по-ниско от средно. Голяма част от младежите без работа нито учат, нито работят, което задълбочава проблемите.
 
 

Дата: 08.07.2013

Източник: TV7

Прочетено: 3966