18.09.2013

Подкрепата на България за кандидатурата на турския град Измир да е домакин на Експо 2020 поискаха бизнесмени на среща с представители на Българска стопанска камара.

Измир се бори за това домакинство от 1992 г. По този повод  турска бизнес делегация и представители на посолството проведоха  среща на 17.09.2013 г. с ръководството на Българска стопанска камара. Делегацията бе водена от  г-н Азис Коджаоглу – кмет на Голяма община, Измир и член на Управителния комитет на Eкспо 2020.

Делегацията бе приета от заместник-председателите на БСК Георги Шиваров и Димитър Бранков. Присъства и ръководителят на центъра за външноикономическо сътрудничество– Веселин Илиев.

Г-н Азис Коджаоглу сподели, че стокообменът между България и Турция се развива много динамично и през 2012 г. е бил около 4 млрд. щ. д. Имайки предвид че в момента стокообменът на Турция с Гърция е около 10 млрд. щ. д., то може да се предвиди, че в следващите години ще има бум в стокообмена ни с Турция и вероятно той ще достигне нивото около 10 млрд. щ. д.

“Това, както и предвижданата инвестиция от 25 млрд. евро от страна на Турция в подготовката на Експото; близостта на България до Измир; значението на Експото за развитие на черноморския регион, са сред факторите кандидатурата на Измир да бъде подкрепена”, смята заместник – председателят на БСК Георги Шиваров.

“Всяка международна мощна изложба е голям тласък за региона, икономиката и стимул за развитието на младите хора”, - допълни г-н Ертугрул Апакан – бивш заместник-министър на на Външните работи на Република Турция и пенсиониран посланик.

В надпреварата за домакинството на Експо 2020 наред с Измир участват и град Аютхая в Тайланд, Дубаи-Обединените Арабски Емирства, Сао Пауло-Бразилия и Екатеринбург-Русия. Градът домакин на ЕКСПО 2020 ще бъде оповестен през ноември 2013 година.

Дата: 18.09.2013

Източник: БСК

Прочетено: 3086