01.10.2013

Увеличаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно. В това бе категоричен в предаването "Кой говори" експертът Боян Захариев от "Отворено общество". От своя страна Григор Димитров от Българската стопанска камара напомни, че в момента се обсъжда обвързването на възрастта за пенсия със средната продължителност на живота. Той отчете, че в системата на общественото осигуряване има редица деформации, които трябва да се отстранят.

В страната има много голямо ранно пенсиониране, като средната възраст за получаване на пенсия е под 50 години, изтъкна Димитров. Изключително голям е броят на инвалидните пенсии, като тази година 36 на сто от пенсиите, които се получават, са именно за инвалидност. "Като казвам това, сигурно има хора, които заслужават да получават такива пенсии, но съм убеден, че има и хора, които не бива да получават такива пенсии", каза той. Общият разход за инвалидни пенсии на общественото осигуряване превишава 1,1 млрд. лева годишно.

По думите на Димитров има и големи резерви в това, че голяма част от работниците отсъстват по болест. Данните за първото полугодие на 2013 година показват, че ще бъде подобрено "миналогодишното постижение". За 2012 година има 12 500 дни по болест, които са стрували на социалното осигуряване над 200 млн. лв. Тази година тенденцията е още по-тревожна. "Много фирми, наработейки, използват средствата на общественото осигуряване, за да решават свои производствени проблеми. 35 на сто от парите, които се дават за болнични, са от фирми с персонал до 10 човека, което означава, че по същество ресурсът от социалното осигуряване, който трябва да бъде насочен към пенсионери, пенсии и подпомагане, се използва неправомерно", каза Димитров.

Той допълни, че заедно с това в системата на социалното осигуряване има много неща, които я правят несправедлива. Всяка година повече от 240 млн. лв. се дават за доплащане до достигане на минималната пенсия. Има и категория възрастни хора, пенсионирали се през 90-те години, които са ощетени и имат ниски пенсии. Би трябвало да направим така, че тези, които са изпитали тази несправедливост, да ги задоволим, коментира той.

Боян Захариев напомни, че преди седмица бе представен доклад на Световната банка за застаряването на населението, където е посочено, че България ще трябва да използва цял пакет от мерки по отношение на осигурителната система. От международната институция препоръчаха и умерено вдигане на социалните вноски с 2 на сто. Според изчисления на икономиста в момента хората, които напускат пазара на труда, са около 100 000 души годишно, а тези, които влизат, са 60 000 човека. "Дори ако успеем да интегрираме всички и да няма толкова безработни младежи и представители на малцинствата, се получава разлика, която се натрупва във времето и това води постепенно до влошаване на коефициента на зависимост на възрастното население от работещото. И в един момент ще стане така, че един работещ трябва да издържа един пенсионер и ако искаме пенсията да е половината от обичайния доход в икономиката, а това е нещо нормално, тогава работещият ще трябва да дава половината си заплата, за да има пенсия", коментира експертът.

По отношение на пенсионната реформа Григор Димитров от БСК цитира становище, около което се обединяват представителите в консултативния съвет към министъра, а то е, че особено в пенсионното осигуряване все повече трябва да действат автоматични регулатори. Такъв регулатор е швейцарското правило за индексация на пенсиите. В момента се обсъжда и обвързване на средната продължителност на живота с възрастта за пенсиониране, което е обективен регулатор. Димитров подчерта обаче, че има доста въпроси, на които трябва предварително да се отговори и да се вземат едни или други политически решения, за да може на експертно ниво да се дадат отговори за различните механизми. По отношение на пенсионната система трябва да се предлагат и вземат такива решения, които да укрепят доверието в нея и освен това да я направят устойчива за дълъг период от време, а не да зависят от волята на един или друг министър, изтъкна той.

Целия разговор в предаването "Кой говори" можете да чуете ТУК

Дата: 01.10.2013

Източник: Дарик радио

Прочетено: 4681