27.11.2013

Посланикът на Египет в България Н. Пр. г-жа Манал Йехия Ел-Шинауи и представители на Асоциацията на младия египетски бизнес (АМЕБ) посетиха Българската стопанска камара (БСК) днес, 27 ноември 2013 г. Делегацията включва 10 водещи бизнесмени от Египет, които проявяват интерес към търговско сътрудничество с балканските страни.

От българска страна в срещата участваха Георги Шиваров - зам.-председателя на БСК, Веселин Илиев - главен директор „Международно икономическо сътрудничество“ при БСК, представители на Българската търговско-промишлена палата и български фирми, проявяващи интерес към египетския пазар.

По време на срещата беше обсъдено състоянието на икономическите отношения между България и Египет (стокообмен, водещи компании от двете страни, основни търгувани стоки и услуги), перспективите пред тяхното развитие, както и възможностите и стимулите за инвестиции.

В хода на разговора беше подчертано, че Египет е един от стабилните търговски партньори на България, като особено през последните години страната е един от най-големите пазари за българския износ в региона на Близкия изток и Северна Африка. В периода 2005-2012 г. стокообменът е в постоянен възход, достигайки 295 млн.щ.д. за 2012 г. Една-трета от общия износ на България на нефтени масла, рафинирана мед и медни сплави е предназначен за египетския пазар, а 39% от общия внос у нас на азотни торове идва от Египет. Оттам е и една-пета от внесените у нас количества необработен алуминий. Сред водещите позиции в стокообмена са също така електрическите трансформатори, изделията от пластмаси, полимери и др.

Взаимен е интересът към засилване на двустранния туристически обмен. Съществуват и благоприятни възможности за предлагане на комплексни туристически услуги за туристи от трети страни. През 2011 г. Египет е посетен от 1 510 български граждани (спад от 50.7% спрямо 2010 г.). Броят на египетските граждани, посетили България с цел туризъм, е 1 760 души (увеличение с 14.4% спрямо 2010 г.).

Благоприятен факт за развитието на търговските отношения между България и Египет е, че Споразумението за икономическо сътрудничество между правителствата на двете страни е хармонизирано с изискванията на ЕС и със Споразумението на Египет за асоцииране към ЕС. В същото време, тревожно е, че Смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество не е заседавала от м. април 2007 г.

Трувога буди и статистиката на БНБ, която през последните години не отчита реализирани в България египетски инвестиции. В тази връзка участниците в срещата изразиха готовност за активизиране на връзките и оказване на съдействие на българските и египетските бизнесмени за установяване на контакти и реализиране на съвместни проекти.

Визитата на АМЕБ е част от обиколка, включваща и други съседни държави, сред които Гърция, Хърватска, Албания, Македония, Черна гора и Косово. Бизнис делегацията се провежда в периода 21 – 28 ноември.

Дата: 27.11.2013

Източник: БСК/ВIA

Прочетено: 4695