03.12.2013

Организациите на работодателите и синдикатите не подкрепят планираните промени за управление на НЗОК. Това обявиха техни представители по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерски съвет.

Най-напред срещу законопроекта за промяна в Закона за здравното осигуряване, който вече бе разгледан на първо четене в комисиите на Народното събрание, се изказаха представителите на Българската стопанска камара. Според тях предложените от депутата от Коалиция за България д-р Емил Райнов и група народни представители текстове ще спомогнат за одържавяването на здравната каса. От камарата напомниха, че в законопроекта се предлага в бъдещия Управителен съвет на НЗОК да има петима представители на държавата от общо девет членове. Освен това те изразиха категоричното си мнение, че са против това в него да няма представител на работодателите. Според тях се получава така, че тези, които осигуряват най-големия дял от финансовия ресурс на касата, няма да могат да го управляват. От БСК заявиха, че преди да се разглеждат структурни промени, засягащи управлението на НЗОК, е необходимо да се свика обществена дискусия по проблемите на здравното осигуряване и да се търси решаване на проблемите.

Представителят на Асоциация на индустриалния капитал в България в надзорния съвет на НЗОК Виктор Серов също заяви, че неговата организация е против промените, предложени от депутатите от управляващите партии. Той каза, че след като в различните нива на управление на касата мнозинство ще имат представителите на държавата, това означава, че тя ще бъде управлявана на партиен принцип. Подобно на колегите си от БСК Серов също бе категоричен, че е абсурдно в УС на НЗОК да няма представители на работодателите. Той отбеляза, че преди да се промени управлението на институцията трябва да се намери решение на основни проблеми като разходването на средства и въпроса за контрола и мениджмънта на касата.

Д-р Пламен Радославов от КНСБ заяви, че синдиката на подкрепя промените в Закона за здравното осигуряване. Според него единственото добро нещо в тези текстове е, че служителите на НЗОК няма да бъдат държавни служители, а ще минат на трудови договори.

Дата: 03.12.2013

Източник: http://www.zdrave.net/

Прочетено: 4024