19.03.2014

Нямаше кандидати да купят Химко на проведения днес таен търг за продажбата на активи на обявения в несъстоятелност торов завод. Въпреки това търгът се приема за редовно проведен. Това съобщи синдикът на дружеството Росица Томова, като  уточни, че в определения срок не е бил внесен изисквания депозит за участие от 10 на сто от началната тръжна цена.

По рано на изнесено заседание на МС във Видин икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че цената, предложена от синдиците е прекалено висока и затова инвестиционната компания на БЕХ няма да участва в търга.

"Химко" беше обявен в плана за реиндустриализация именно от Драгомир Стойнев. Премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът Даниела Бобева обаче са твърдо против да се дават държавни пари за закъсали фирми. Според тях ,индустриализацията трябва да се случи с частен капитал.

Заводът беше обявен в несъстоятелност заради задължения главно към "Булгаргаз", НЕК и НАП. Малка част - около 1% от дълга, е към бивши работници на предприятието. В хода на процедурата по несъстоятелност задълженията бяха намалени от 176 милиона лева до 86 милиона лева.

Първоначалната тръжна цена за всички вещни и имуществени права на длъжника "Химко" е 28 552 458 лева.

Според Томова при обявяването на търга за активите на торовия завод е имало проявен интерес от потенциални купувачи, но отказа повече подробности. Тя отбеляза, че следващата стъпка е ново обявяване на активите на дружеството в несъстоятелност за продажба, но този път търгът ще бъде явен, а първоначално определената цена ще бъде намалена с 20 на сто.

Законът не дава конкретен срок за обявяването на новия търг, уточни синдикът на "Химко".

Дата: 19.03.2014

Източник: 3e-news.net

Прочетено: 2532