04.07.2016

Чужди компании за производство на автомобилни части и за врати за еърбъси имат интерес към Враца.

Високотехнологични компании ще заменят остарелите мощности на торовия завод "Химко" във Враца, които от над 10 години са извън строя.

Това е само една от идеите за развитието на бившата гордост на социализма, заяви пред Mediapool Иван Жиров, единият от новите собственици на завода.

Чужди компании за производство на автомобилни части и на врати за еърбъси са проявили интерес да отворят свои бази във Враца, коментираха консултантски компании пред Mediapool.

Торовият завод във Враца беше продаден при четвъртия опит за малко над 11.7 млн. лв. Сделката с новите собственици – "Метахим Импекс" - е финализирана, съобщи синдикът на предприятието Росица Томова. Купувачът е превел парите седмица след като мина търгът. Сделката е финансирана със заем от "Инвестбанк" в размер на 9 млн. евро. Остатъкът от парите ще бъде използван за оборотни средства за развитието на предприятието, каза Жиров.

С равни дялове собственици на "Метахим Импекс" са Иван Жиров, чийто бизнес е с вторични суровини, и дружеството "Фертекс България" на кредитния милионер Георги Пиримов, бивш шеф на фалиралата Частна земеделска и инвестиционна банка през 90-те години на миналия век.

Плановете на новите собственици

 

В момента се прави пълен оглед на състоянието на мощностите на завода със специалисти. Те трябва да кажат дали е възможно да бъде възстановено част от производството, каза Иван Жиров.

По думите му това, което не може да бъде възстановено, ще бъде демонтирано и предадено за скрап.

За освободените площадки имаме идеи за развитието им като логистичен или индустриален парк, но всичко зависи от преговорите с бъдещите наематели, коментира Иван Жиров.

Според врачанския сайт "Зов нюз" преди дни съдружникът му Георги Пиримов е бил забелязан в комбината, придружаван от бившия собственик на фалиралия химически завод "Полимери" Николай Банев. По информация на сайта Пиримов и Банев преговарят за съвместна дейност в "Химко".

Няма такова нещо, Банев не участва, няма и чуждо участие – нито руснаци, нито украинци, каза Иван Жиров. Той заяви, че не е бил информиран от съдружника си за посещение на Банев в завода.

Купувачът

Торовият завод "Химко" беше продаден след три неуспешни опита. Близо две години бяха необходими на синдика да намери купувач, като цената на предприятието падна повече от два пъти.

В началото на тази година като кандидат за активите се появи депутатът от ДПС Делян Пеевски с компанията си "НСН инвестмънт". През март обаче стана ясно, че сделка няма да има, тъй като Пеевски се отказва въпреки платения депозит от 1 млн. лв.

Последва нова процедура за продажба при същата цена от 11.7 млн. лв. В началото на миналата седмица беше подадена само една оферта от "Метахим импекс".

Дружеството е учредено специално за сделката в края на май с капитал 50 хил. лв. и предмет на дейност производство и търговия с минерални торове, търговия с метални отпадъци и т.н.

Дата: 04.07.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 6595