23.06.2014

Защо здравната е нелечимо болна – това беше темата в днешния брой на рубриката "Защо".

Доктори и пациенти в едно се оплакват от системата. При това от години, въпреки непрекъснато увеличаващите се разходи за здраве. По евтините хапчета ли ще ни направят по-здрави или една здрава прокурорска проверка ще разтърси чувала с мишките и отгоре ни ще завалят информации за кражби и злоупотреби с власт? Не, че от това ще последва нещо, но все пак здравната система ще се поотърси от гризачите си!

Д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК, очерта част от проблемите пред пресата така: "Част от проблемите с финансите на касата се крият в неефективната извънболнична помощ. Голяма част от хрониците сега се лекуват в болниците. 

Изводът е, че имаме неефективна извънболнична помощ. Специалистите работят в извънболничната и болничната помощ и това дава възможност на лекаря да вкара пациента в болница. Защото така е по-спокоен. Но така болниците вършат цялата работа и специализираната помощ няма стимул да се развива и се намира в недобро състояние".

Д-р Тодорова отново призова да започне прехвърлянето на дейности от болниците към извънболничната помощ, като там се сложат и определени изисквания за квалификация и апаратура.

Тя буквално каза: "Касата при всички положения ще плаща, докато има пари. Дали има лимит или ще плаща над него, щом свършат парите, няма как да плати. Иначе съдът е този, който решава кой е крив и кой прав. Обикновено досега дейност, която е извършена от болница, няма вариант да не я платим".

Управителката на Касата посочи, че ако няма актуализация на бюджета, парите в НЗОК ще стигнат до септември, а останалото ще трябва да мине към следващата година.

"Но има един малък резерв от около 100 млн. лв., който също ще използваме. Очакваме да видим и какво ще е преизпълнението на приходите от НАП", уточни тя.

Въпросът защо Здравната каса се нуждае от реформа коментира Григор Димитров – директор "Осигурителни отношения" в БСК.

Крайно време е истината за НЗОК да излезе пред обществото. Анализът ни показа, че Касата има дефицит от над 300 млн. лв. Безотговорното отношение на държавата към здравеопазването е първата причина за това, категоричен беше Димитров.

Няколко пъти сме се обръщали писмено към Сметната палата във връзка със злоупотребите с парите на Здравната каса, но досега няма нито отговор, нито реакция, допълни още експертът.

Той заяви още, че през последните години Министерство на здравеопазването, за да разтовари бюджета си, прехвърли необосновано много дейности на НЗОК и това е друга от причините да се стигне до сегашното й състояние.

Дата: 23.06.2014

Източник: ТВ7

Прочетено: 3815