24.06.2014

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 година трябва да бъде с особен приоритет в програмата на парламента преди неговоторазпускане.

Това се казва в съвместна позиция на КНСБ и БСК за актуализацията на бюджета на НЗОК за 2014 година.“Анализът, направен от Надзорния съвет на НЗОК, показва, че е необходима спешна актуализация на бюджета в размер на 330 млн. лв. Средствата са необходими за своевременното разплащане с болниците, за закупуване на необходимите лекарства и медицински изделия, за заплащане на изработеното от медицинския и друг персонал в здравната система. В противен случай има реална опасност от втората половина на м. септември 2014 г. НЗОК да е принудена да спре разплащанията и по този начин да ограничи до минимум дейността на здравната система.

Случващото се в здравната каса е в резултат от липсата на политическа воля и желание от няколко правителства да се поеме отговорност да се извършат отлаганите реформи в социалната сфера и особено в системата на здравеопазването. Призоваваме за политически разум и незабавни действия, за да несе излага на риск здравето на нацията“,се казва в позицията на КНСБ и БСК.

Дата: 24.06.2014

Източник: КРОСС

Прочетено: 4048