07.08.2014

С какво ще се заемат новите министри от служебния кабинет, след като днес вече са на работните си места? Веднага след като встъпиха в длъжност, служебните министри декларираха приемственост и посочиха върху какво ще се фокусират през следващите три месеца. Казусът "КТБ", замразените европрограми и приходната част на бюджета са само част от предизвикателствата пред кабинета. 

Служебният премиер проф. Георги Близнашки очаквано посочи като основна задача на кабинета безпроблемного провеждане на предстоящите предсрочни избори на 5 октомври. Той посочи като задачи и стабилизирането на обществените системи, възстановяване на доверието на партньорите ни в ЕС и НАТО, продължаването на ключови реформи. В същото време от основна важност е и стабилизирането на редица сектори, като енергетика, здравеопазване, еврофондове. Близнашки съобщи, че ще се търси европейска солидарност за подпомагането на пострадалите от наводненията.

Служебният финансов министър Румен Порожанов се заема с актуализацията на Бюджет 2014, размразяването на спрените европрограми и извършването на плащания към изпълнителите на проекти. Именно актуализацията на държавния бюджет беше едно от основните искания на президента Росен Плевнелиев към досегашната власт.

Освен това ведомството на Порожанов ще извърши одит на министерствата с цел анализ на разходите, които са заложили, за да не се увеличава допълнително бюджетният дефицит. Едно от предизвикателствата пред служебния финансов министър ще бъде неизпълението на приходната част спрямо заложеното, за което отговарят НАП и митниците.

Финансовият министър наследи от предшественика си и казуса с КТБ, като досегашният министър Петър Чобанов обясни, че за нея отговорността е преди всичко на БНБ, която трябва да се произнесе за действителното финансово състояние на банката и за капиталовия недостиг, на чиято база ще се вземат законовите решения.

Служебният министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране и вицепремиер Екатерина Захариева посочи като приоритети изборите, възстановяването на „замразените” от Брюксел плащания по оперативна програма „Регионално развитие“, преговорите с ЕК за новата оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Като риск тя посочи вероятността да бъдат загубени средства по оперативната програма.

Захариева заяви още, че заради блокираните европрограми служебният кабинет ще трябва да търси резерви в бюджета за разплащане със строителните фирми, за да не се стига до спиране на строителния сезон. Припомняме, че към момента строителният бранш чака около 1 млрд. лева от държавата и общините

Новият министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов обеща да направи публична информацията за това какво се случва в двата сектора, както и за големите енергийни проекти като "Южен поток" и седмия блок на АЕЦ "Козлодуй".

Възможно е да бъде създаден енергиен борд, тъй като и Щонов подкрепя идеята за него. Друг приоритет, посочен от новия министър, са малките и средните предприятия и осигуряването на средства за тях по европейските програми.

С ревизия на ръководените от него структури се заема новият министър на земеделиетоВасил Грудев. Той трябва да довърши преговорите по ПРСР и да доведе до окончателен вид концепцията за директните плащания, от които зависи развитието на сектора до 2020 г. 

Социалният министър Йордан Христосков ще разработи няколко варианта за  реформи в пенсионната област, с включени финансови разчети. Там ще бъдат включени варианти за ранното пенсиониране на хората, работещи в първа и втора категория труд.

Служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков се заема приоритетно със Спешната помощ и въпроса за бюджета на НЗОК, но след като се запознае с разчетите.

Транпортният министър Николина Ангелкова ще се фокусира върху оценката на рисковите проекти по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и спешни мерки за тяхното своевременно приключване. Друг приоритет за нея е подготовката на проекта "Механизъм за свързана Европа", който предстои да се обяви от ЕК. Ангелкова започва и ревизия на текущото състояние на държавните предприятия от системата на транспорта, част от които, като БДЖ, са в критично финансово състояние.

Екоминистърът Светлана Жекова съвсем очаквано посочи като приоритет размразяването на блокираната ОП „Околна среда“ и и реализирането на плащанията към общините с проекти по програмата.

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образованието Румяна Коларова, съобщи БТА. Тя посочи като важна задача и Стратегията за висше образование, която беше внесена в НС без да бъде приета. Според Коларова е важно да се направят първи стъпки в реформата за средното образование.

Сред основните задължения на МВР ще бъдат провеждането на честни избори, защото те дават началото на всяка една политика в страната, обеща при поемането на поста служебен министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, по информация от пресцентъра на МВР. Бакалов ще разговаря лично с министъра на финансите за финансовото състояние на министерството, което е определил като „не толкова стабилно“.

Министърът на отбраната в служебния кабинет Велизар Шаламанов също посочи приоритетите си: подготовка на визия за "България в НАТО 2020" и представянето й на предстоящата среща на върха на Алианса в Уелс; разработване и приемане от МС на национална програма, която да покаже как може да се достигне нивото от 2% от БВП да
бъдат изразходвани за отбрана. Приоритет е и активирането на работата на Индустриалния форум, в който членуват компании от отбранителната промишленост, ведомства и университети.

Служебният външен министър Даниел Митов е посочил като свои задачи нормалното провеждане на изборите в чужбина, подкрепата за българската кандидатура за еврокомисар - Кристалина Георгиева, и предприемането на следващите стъпки за присъединяване на България към Единния механизъм за банков надзор, става ясно от информация от МвнР.

Дата: 07.08.2014

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2585