22.08.2014

Десетки хиляди българи са останали без работа през миналата година, защото бизнесът не е имал възможност да плаща осигуровки. Това е мнението на работодателите.

Според анализ на Социалното министерство, обаче, по-малко от половината от бизнеса е против минималния осигурителен доход.

Според работодателите никъде в Европа няма такова нещо като минимални осигурителни доходи. 44% от тях смятат тези прагове за безсмислени. 17% са на мнение, че заради по-високите осигуровки се налага дори да съкращават служители.

Ето и конкретен пример - заради последното увеличение на минималните прагове за осигуряване не са наети на работа 40 000 души - това показват сметките на Българска стопанска камара.

Не само бизнесът, но и Еврокомисията се е противопоставяла на определянето на минимални прагове. Според анализа, поръчан от Социалното министерство - в тях има смисъл, но трябва да се мисли и по региони. Най-негативни са оценките за тях от 9 региона, основно в Северна България. Това са Видин, Монтана, Габрово, Велико Търново, Добрич, Силистра, Перник и Хасково.

Последното увеличение на праговете е вкарало в хазната 28 млн. лева, а на осигурителната система й трябват милиарди. От БСК смятат, че осигуровките на ненаетите 30 - 40 хил. души са щели да надхвърлят тези 28 млн.

Според анкетираните служители - повечето въобще не знаят, какво е минимален осигурителен доход. От друга страна са готови да работят на минимална заплата само и само да запазят работата си.

Само заради това, че държавата вдига административно минималната заплата и минималните осигуровки, 16% от работодателите избират да работят, без да плащат данъци. Същото важи и за 13% от работниците. Това на пръв поглед може и да повишава доходите на тези служители, но те реално губят. Разбират го в момента, в който се разболеят, или установят, че пенсията им ще бъде жълти стотинки.

И накрая един парадокс - напоследък работещите в сферата на сивата икономика намаляват значително. Причината е, че безработицата удря не само онези които редовно си плащат данъци и осигуровки, но и онези, които ги спестяват.

Повече по темата ще научите от видеото

Позицията на БСК вижте ТУК

 

Дата: 22.08.2014

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 3305