27.08.2014

На проведеното днес заключително заседание на работната група по определяне на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. бе взето решение преговорите между синдикати и работодатели в секторите без постигнати до момента споразумения да продължат до стартиране на бюджетната процедура за 2015 г.

Членовете на работната група представиха становищата си относно предложените от МТСП три варианта[1] за административното увеличение на МОД за секторите без споразумения. Представителите на синдикатите се обявиха за прилагане на втория вариант, т.е. МОД да нарасне с 5.5% - средното увеличение на МОД за дейностите със споразумения. Аналогична позиция изказа и зам.-министърът на труда и социалната политика Румяна Георгиева, според която 5.5-процентно увеличение на МОД трябва да се приложи в секторите, в които в продължение на две години не са постигани договорености. Според представителите на работодателите, обаче, подобна диференциация е неприемлива и поставя в неравностойно положение отделните сектори на икономиката. БСК, БТПП и АИКБ категорично настояват за секторите без споразумения МОД да бъдат запазени на нивата от предходната година.

Договореното до момента средно увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. е 4.2%. Споразумения между работодатели и синдикати са постигнати за 39 от общо 85 икономически дейности, съгласно Националния класификатор на икономическите дейности (НКИД), в т.ч.:

  • 26 икономически дейности (67% или 2/3) са с договорен ръст до 3%;
  • 16 икономически дейности (41% или 2/5) са с ръст на МОД до 2%;
  • 9 икономически дейности (23% или 3/8) са с ръст на МОД до 1%.

 

Най-голямо е увеличението в секторите "Производство на електрически съоръжения (12.6%), "Производство на изделия от други неметални минерални суровини" (12.5%) и "Въздушен транспорт" (12%), "Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти" (11.3%). Над 5% е увеличението на МОД в металургията, дървообработващата и мебелната индустрия, птицепроизводството и търговията. В Строителството, енергетиката, хранително-вкусовата и пивоварната индустрия договорените увеличения са под 1%. Общият брой на осигурените лица в икономическите дейности със сключени споразумения е 987 947 души, т.е. малко над половината от заетите в икономиката.

***

Полезни връзки:

 


[1] МТСП предвижда три варианта за секторите без споразумения:

  1. Запазване на нивото на МОД от предходната година (т.е. 0% ръст). При този вариант средният ръст на МОД за всички дейности ще бъде 4.1%, което се равнява на допълнителни приходи за осигурителната система в размер на 36 млн. лв.
  2. Административно увеличение, равно на средното увеличение на МОД за дейностите със споразумения (4.2% към днешна дата). При този вариант средно МОД ще нарасне с 5.5% и ще донесе допълнителни 49 млн. лв. приходи в осигурителната система.
  3. Административно увеличение, равно на прогнозната инфлация за 2014 г. (2.4%). При този вариант средният ръст на МОД за 2015 г. ще бъде 4.9%, а допълнителните приходи за осигурителната система ще са в размер на 43.4 млн. лв

 

Дата: 27.08.2014

Източник: БСК

Прочетено: 4813