16.09.2014

Крайният срок за подписване на споразумения за минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности между работодатели и синдикати изтича в петък, 19 септември 2014 г. Това стана ясно от проведената днес в МТСП среща на работната група по определяне на МОД.

Към момента има подписани споразумения в 41 от 85 икономически дейности. Обхванати са около 1 млн. от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности e 4.2%.

За икономическите дейности без подписани споразумения представителите на синдикалните организации предлагат увеличение с размера на средния ръст в договорените браншове.

Работодателските организации се обединиха около мнението за запазването на нивата на МОД и за следващата година в отраслите без договореност между работодатели и синдикати.

Преди няколко седмици вицепремиерът Христосков съобщи, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати през последните две и повече години. През следващата седмица се очаква да стане ясно какъв ще бъде неговият размер.

Вж. Още по темата

Дата: 16.09.2014

Източник: МТСП

Прочетено: 2077