06.11.2014

Днес, 6 ноември 2014 г., в зала 4 на Националния дворец на културата, се откри Петото национално изложение "Изобретение-Трансфер-Иновации". Събитието се организира от Съюз на изобретателите в България под патронажа на Кмета на София, г-жа Йорданка Фъндъкова.

В рамките на Илзожението  се проведе и Технологичен форум с участието на д-р инж. Марио Христов, председател на Съюза на изобретателите, проф. Камен Веселинов, председател на Патентното ведомство, д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” и др.

Изложението събира на едно място изобретатели, новатори, селекционери, научни работници, предприемачи, патентни специалисти."Целта на събитието е да се превърне в среща на изобретатели, селекционери, дизайнери, изследователи, всички те насочили усилията си към развитие и просперитет на своята дейност на основата на иновациите и ефективното използване на индустриалната собственост“, каза по време на форума инж. Марио Христов, председател на Съюза на изобретателите в България.

На щанда на Българска стопанска камара по време на тридневното изложение ще бъде представено изобретението Метод и инсталация за очистване на димни газове от серни оксиди и въглероден диоксид. През 2013 г. изобретението получи престижната награда „Изобретател на годината” в категория „Химия и биотехнологии”. Зад отличието стои екип от 13 учени: инж. химик Асен Недялков, проф. д-р Симеон Батов, проф. дхн Цвети Цветков, проф. дтн Георги Високов,  проф. д-р Йончо Пеловски, проф. дн Асен Гиргинов, инж. химик Иван Копаранов,  доц. д-р Петьо Гаджанов, инж. химик Найден Найденов,  ст.н.с. инж. Георги Евстатиев, инж. д-р Иван Иванов,  инж. химик Иван Стоянов, инж. химик Чавдар Кавръков. Тяхното изобретение има висок екологичен ефект, като  намалява замърсяването и извлича ценни продукти при очистването на димните газове от серни оксиди и въглероден диоксид. В процеса на очистване на димните газове могат да се използват отпадъцични продукти от други производства, в резултат на каето се получават ценни вторични продукти. Патентът за изобретението е собственост на БСК.

По време на изложението ще се предложат решения за внедряване в различни раздели като човешки потребности; преобразуващи операции, транспортиране, химия, металургия; текстил, хартия; неподвижни конструкции; механика, осветление, отопление; инструменти, компютърен софтуер с техническо приложение, образование; електричество; нови сортове растения

Тазгодишното изложение е посветено на 20 години от приемането на новия Закон за патентите. Посетителите ще имат възможност да видят над 60 иновативни изобретения, дело на 40 учени. Изложението ще продължи до 8 ноември 2014 г. в Мраморното фоайе на НДК.

Дата: 06.11.2014

Източник: БСК

Прочетено: 2987