18.11.2014

С 0,5% (около 120 милиарда евро) може да нарасне европейският БВП при реализацията на трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). Това коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Георги Шиваров по време на конференцията „Предстоящи предизвикателства пред българската икономика, произтичащи от членството на страната в ЕС“, организирана от Института за икономическа политика и фондация „Ханс Зайдел“.

Заместник-председателят на БСК подчерта, че ЕС и САЩ допринасят заедно за повече от 50 на сто от световния БВП по текущи цени, 41 на сто от БВП в покупателна способност и една трета от световните търговски потоци. Според Шиваров, трансатлантическото партньорство може да подпомогне разкриването на 1,3 милиона допълнителни работни места в ЕС за период от 10 години.

Споразумението ще доведе до установяване на правила и стандарти от световна класа в редица сфери, сред които безопасността и опазването на околната среда, подчерта Шиваров. Заместник-председателят на БСК допълни още, че трансатлантическото партньорство за реализация и инвестиции ще допринесе и за това продуктите да стигат до пазара по-бързо и на по-изгодни цени, както и да се реализира бизнес в Европа по-лесно.

Георги Шиваров представи данни за стокообмена със САЩ. Анализът показва, че за САЩ страната ни изнася основно нефтени масла от битуминозни материали (7,7%), следвано от сурови и необработени тютюни и автоматични машини за обработка на информация. Сред продуктите, които страната ни изнася също са азотните торове, медицински инструменти и др. Трите основни продукти, които страната ни внася от САЩ са нефтения кокс, диоди и транзистори необработени тютюни. Близо 71 000 американски граждани да посетили страната ни през 2013 г. Българите, които са пътували в САЩ са повече от 20 000, показват данните представени от заместник-председателя на БСК Георги Шиваров.

Дата: 18.11.2014

Източник: БСК

Прочетено: 2634