26.11.2014

От 2014 г. Технически университет - София стартира обучение по нови учебни планове и програми във Факултета по електронна техника и технологии, Факултета по телекомуникации и Машинно-технологичния факултет.

Учебните програми са създадени в сътрудничество с "Вистеон Електроникс България", Фондация "Клъстер Информационни и Комуникационни технологии" и Българска стопанска камара - Съюз на българския бизнес.

Въз основа на проучване и анализ на изискванията на работодателите и браншовите организации и на проучване на учебните програми на водещи университети в света, са актуализирани съществуващите учебни планове за специалности "Електроника", "Телекомуникации", "Индустриални технологии" и

"Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето". 
Основните промени в новите учебни планове са засилване на практическото обучение на студентите и задълбочено изучаване на съвременните компютъризирани системи за проектиране. Съществено значение се обръща на обучението по специализиран английски език. Студентите провеждат летните си практики във водещи фирми в България.

Създадена е и нова магистърска специалност "Микротехнологии и наноинженеринг". Специалността включва ключови дисциплини на трите факултета. Освен преподаватели от ТУ - София, в обучението на бъдещите магистри ще се включат експерти от БАН и водещи чуждестранни университети.

Актуализираните учебни планове и програми са създадени в рамките на проект BG051PO001-3.1.07-0048 "Актуализиране на учебните планове и програми на специалностите във ФЕТТ, ФТК и МТФ на ТУ-София и създаване на нова съвместна магистърска специалност в съответствие с потребностите на пазара на труда". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Технически университет-София носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Договарящия орган.

Дата: 26.11.2014

Източник: Дарик радио

Прочетено: 2707