19.12.2014

Пенсионните компании вече са започнали разговори с политическите партии от парламента и ще търсят международна подкрепа за спиране на решението за прехвърляне на пари от личните партиди на осигурените към НОИ. Това съобщи Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) в сряда вечерта по време на 17-тата годишна среща на организацията.

Представители на пенсионните компании съобщиха, че досега не са виждали официално законопроекта, който предвижда пренасочване на лични осигурителни сметки към държавното осигуряване без право на връщане. Идеята беше лансирана в неделя от премиера Бойко Борисов и синдикатите, след среща, на която не са били представители нито на работодателите, нито на самите пенсионни фондове. След това стъпките по приемането на промяната в Кодекса за социално осигуряване се развиваха буквално за часове и без никакъв реален дебат.

Опит за дебат

От БАДДПО, заедно с още няколко организации са изпратили писмо до председателите на всички парламентарни партии и вече са започнали срещи с тях, на които да им обяснят лошите ефекти от предложената промяна. Никола Абаджиев съобщи, че вчера (сряда) са получили запитвания от няколко национални пенсионни организации - от Полша, Румъния, от Международната федерация на управителите на пенсионни фондове (FIAP) и смятат да се обърнат към организацията Pensions Europe, за да ги информират за намеренията на българското правителство. Абаджиев разказа, че скоро е имало и общо събрание на организацията, на която е приет документ и за българските пенсионни дружества - в него освен положителното развитие на допълнителното пенсионно осигуряване в България, е отбелязан и политическият риск. От БАДДПО смятат да информират МВФ за готвените промени, тъй като пенсионната реформа от 2000 г. беше един от ангажиментите на България към фонда. Абаджиев добави, че Pensions Europe имат силни позиции и в Европейската комисия.

Изпълнителният директор на "ДСК-Родина" Николай Марев определи меморандума на правителството и синдикатите като "опит за подмяна на модела".

Същото мнение изказа и Людмила Векова, изпълнителен директор на "Пенсионноосигурителен институт". "Това не е реформа, това е просто промяна на модела с временен фискален ефект", отбеляза тя.

Възможностите на надзора

Представителите на пенсионните компании подчертаха отново, че техният сектор е сред най-силно регулираните в държавата и периодично дават информация до Комисията за финансов надзор, която публикува доходността, структурата на инвестициите им, рисковият профил, броят на осигурените. Отделно самите фондове всяка година обявяват всички инструменти, в които са инвестирали парите на осигурените и изпращат извлечения до всеки един от клиентите си, които отделно от това могат да получават когато поискат актуална информация за натрупаните пари по личните си партиди, доходността, таксите, риска при инвестирането им.

Николай Марев обясни, че всеки работен ден за всеки пенсионен фонд в КФН постъпват по десет отчета, в които детайлно са описани инвестициите им. По повод инвестициите в свързани лица от пенсионните компании още веднъж подчертаха големите правомощия, които има КФН и ограниченията на Кодекса за социално осигуряване - по думите им ако има такива вложения, надзорът има достатъчно лостове, за да ги премахне.

Милен Марков, директор на ПОК "Съгласие" и председател на инвестиционния комитет в БАДДПО, посочи, че капиталовите пазари вече са реагирали на новината за готвените промени. От пенсионните компании съобщиха още, че ще има преструктуриране на портфейли и е напълно вероятна възможността да ограничат инвестициите си в ДЦК.

От "ДСК-Родина", "Ай Ен Джи ПОД" и "ЦКБ-Сила" заявиха, че не инвестират в свързани лица и в последната година нямат актове от КФН, свързани с това.

Дата: 19.12.2014

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1583