05.02.2015

Търсят се още 300 000 евро за изложбата "Епопея на тракийските царе" с 1628 артефакта от 17 български музея. Изложбата ще бъде открита на 15 април в крилото "Ришельо" в Лувъра. Широката публика ще влиза в залите след 17 април.

“Посолството е започнало кампания за публични дарения. Досега 20 фирми са дали пари и те ще получат данъчни облекчения", каза Негово превъзходителство Ксавие Пиер дьо Кабан. Посланикът уточни: 900 000 евро е цялостният бюджет на експозицията и всичко, свързано с нея, а досега са осигурени 600 000 евро. Лувърът дава 360 000, френското посолство участва със 110 000, от спонсори и меценати до края на януари са получени 130 000 евро. 53 000 евро засега са необходими за реставрация на експонатите.

"Трябва да се премени, за да отиде в Париж!" е надписът на плаката със снимка на наколенник от сребро и злато, намерен през 1965 г. във Враца и представящ тракийска богиня. Само за неговото възраждане са нужни 30 000 евро.

Даренията отиват в отворена банкова сметка в Комитета за подпомагане на изложбата - чрез превод на сума, чек или sms. Интернет сайтът restavriramezaedno.bg разкрива всички детайли.

Дипломат номер едно на Франция у нас нарече акцията "народно меценатство". "Париж два пъти е гледал тракийско изкуство - през 80-те години и през 2007-а. Но сега е различно. Изложбата има не само художествено, но и научно, информационно и възпитателно измерение. Гробницата на Севт III e най-голямото археологическо световно откритие през 20-те години на миналия век", категоричен е посланикът. Той припомни, че артефактите нямат цена, а застраховката им е поета от българската държава. Най-крехките 25 експоната ще бъдат транспортирани с камиони, чиято застраховка за всеки поотделно е между 8000 и 10 000 евро.

Българските куратори са професор Тотко Стоянов от катедрата по история на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и доцент Милена Тонкова от НАИМ при БАН. Колегите им от Франция са Алексадър Бараниз и Негин Матийо. Екип от 20 реставратори участват в подготвителните работи.

Билетът, с който светът може да види нашите чудеса в Лувъра, струва 9 евро. Международната практика е при подобни събития музеите да разменят находки без заплащане. Така беше, когато в София гостуваха шедьоврите на Роден и Паскин. "Но когато в Лувъра някой види наколенника от Враца, ще иска да се наслади и на цялата експозиция в града", коментира Дьо Кабан. Неслучайно той ще предложи на нашето правителство да бъде организирана мощна рекламна кампания за възможностите за културен туризъм в България. 220 плаката ще рекламират тракийските царе в парижкото метро. А дарителската кампания, в която могат да участват всички, ще бъде обявена още на летищата и на други обществени места.

Както вече се знае, български културен сезон ще съпътства изложбата, която ще продължи до 20 юли. В афиша са седмица на родното кино, концерти и изложби. Френското посолство пък организира научни форуми в София и в Париж през март и юни, както и бизнес срещи между компании от двете страни.

* Подробна презентация за проекта и писмо адресирано до ръководството на БСК от Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, може да видите в прикачените по-долу файлове.

 

Дата: 05.02.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2080