10.02.2015

Това може да доведе до увеличение на цената им, както показва практиката в други страни

Здравното министерство предлага промяна в Закона за здравето, която предвижда плащане на акциз не само от производителите на алкохол и цигари, но и на тези, които правят нездравословни храни. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски в Смолян.

"Предлагаме промяна в текста за храни, които съдържат сол над 5% - нездравословни храни, да плащат акциз. Това ще бъде една открита война. Надявам се пораженията за нас да не са много тежки", заяви Персенски, цитиран от "Труд". Като пример за вредни храни той даде чипсове и бургери от големи вериги.

До момента в ЕС две държави са въвели специфични данъци върху храните – Дания и Унгария. Дания въведе данък върху съдържанието на мазнини в зехтина и растителните масла като мярка срещу нездравословното хранене и повишаване на продължителността на живота. Това доведе до увеличаване на цената на хамбургерите с 0,15 долара и на зехтина – с 0,40 долара

В Унгария министерство на здравеопазването защити въвеждането на такса за храни с повишено съдържание на захар, сол и въглехидрати, както и на продукти с повече от 20 милиграма кофеин на 100 милилитра, с проучване, което доказва увеличаването на здравословни проблеми в следствие на консумацията на солени и мазни храни. Чипсът се облага с 200 форинта (малко над долар) на килограм. Под налога попадат както храни и напитки с високо съдържание на сол и захар, така и овкусители.

Дата: 10.02.2015

Източник: Pariteni.bg

Прочетено: 2968