24.04.2015

На 24 април 2015 г. /петък/ от 14.00 часа в Централно управление на БАН, гр. София се проведе втора тематична дискусионна среща в област "Мехатроника и чисти технологии" на ИСИС.

Дискусиите са част от плана за действие към Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България (ИСИС) по четири тематични области за интелигентна специализация.

За целите на програмния период 2014-2020 г. всяка страна-членка на ЕС трябва да разработи своя стратегия за интелигентна специализация. У нас за това отговаря Министерство на икономиката. Изготвянето на Стратегията е предварително условие за отпускането на европейски средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.”, която е финансов инструмент на Стратегията. Очаква се чрез изпълнението на Стратегията да се подобри иновационното представяне на страната в международен аспект и тя да премине от групата на „плахите” иноватори в тази на „умерените”.

Тази промяна ще бъде реализирана чрез фокусиране на инвестициите и  иновационния потенциал в идентифицираните тематични области (за създаване и развитие на нови технологии, водещи към конкурентни предимства и повишаване на добавена стойност на националните продукти и услуги), подкрепа за ускорено усвояване на технологии, методи и др., както и развитието на една иновативна област, каквато е Електрическата мобилност.
 

ИКЕМ участва и в двете дискусии, като даде свои конкретни предложения. Във фокусната точка "Електромобилност", в частта за модели за финансиране:

  • Грантови схеми/ваучери за сътрудничество наука-бизнес;
  • Подкрепа за обучителни институции в сферата на техническите науки, напр. ваучери за привличане на специалисти и/или онлайн и дистанционно обучение;
  • Грантови схеми. в т.ч. специализиран/и инструмент/и за подобряване достъпа до мостово кредитиране/ваучери за сътрудничество наука-бизнес;
  • Схема/инструмент за покриване на краткосрочен търговски риск, инвестиционен и риск по издаване на банкови гаранции по и за изпълнение на проектите;
  • Подкрепа за клъстери и Офиси за технологичен трансфер;
  • Подкрепа за създаване на акредитирани и сертифицирани лаборатории;
  • Подкрепа за маркетингови и експортни дейности.

 

Дата: 24.04.2015

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 2009