14.05.2015

Правителството няма да отстъпи от предложенията за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране на полицаи и военни, както и за вдигане на възрастта при всички категории работещи. Предложението на Социалното министерство е за плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това да се въведе автоматичен механизъм спрямо продължителността на живота.

Според министър Ивайло Калфин ако пенсионната реформа влезе в сила, тя ще доведе до спестяване на около 1,5 млрд. лв. държавни пари за близките 10 години. Така или иначе до споразумение между бизнеса, синдикатите и представители на държавата не се стигна.

Темата в "Добро утро, България!" коментираха финансовият експерт Мика Зайкова и Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК).

Според Зайкова проблемът в пенсионна реформа не е във възрастта, а в осигурителния стаж.

"При тази безработица едва ли хората ще могат да си вземат пълната мизерна пенсия и на 65 години. А след въвеждането и на еднодневните работни договори, ще стане тъмна и мътна как да се отчита този стаж", заяви Зайкова.

Тя припомни още, че средната продължителност на живота в България е 74 години и половина - 71 за мъжете и 78 за жените.

"Фондовете са направили така разчетите си, че хората да могат да получават пенсия 10 години, а със сегашните предложения на министър Калфин ще получават 9 години".

Бранков, заяви, че БСК подкрепя предложения режим за увеличаване на стажа и възрастта в масовата категория, но това трябва да става поетапно. Стопанскат камара обаче не одобрява заложеното в пенсионната реформа нарастване на осигурителните вноски.

Целия разговор гледайте във видеото!

Дата: 14.05.2015

Източник: TV7

Прочетено: 2795