15.05.2015

Актуална информация относно износа на български стоки за Ливан бе предоставена от посолството на РБ в Бейрут. Относно вноса на млечни продукти в Ливан, са необходими следните документи и сертификати: сертификат за произход, ветеринарно-санитарен сертификат, придружаваща фактура със стойността на стоката и спедиторски документи (описание на стоката по позиции, грамаж на отделните разфасовки и др.).

Към настоящия момент обаче се констатират редица проблеми по отношение на вноса в Ливан на някои продукти от ЕС. Първо, от април тази година за внос на продукти от краве мляко (сирене, кашкавал и топено сирене) се изисква разрешение за внос (т.нар. Preapproval), извадено от министерството на земеделието (същото по данни на СТИВ се подписва лично от министъра). Подобна рестриктивна мярка се налага спрямо вноса на растителни масла (слънчогледово олио и соево масло). При месните продукти (колбаси) от началото на 2015 г. ливанските власти стриктно следят условието за 80% съдържание на месо в продуктите.

Завишени са изискванията и за вноса на пчелен мед. Максимално допустимото съдържание на хидроксиметилфурфурол (HMF) в меда според международните стандарти е 60 мг/кг, европейските изисквания са за 40 мг/кг, докато стандартът в Ливан допуска максимум 20 мг/кг.

Констатира се, че завишаването на изискванията за внос на някои европейски стоки в Ливан практически представлява ограничаване на вноса в контекста на водената протекционистична политика спрямо местното производство. Според СТИВ-Бейрут обаче, ограниченията за внос на продукти от краве мляко е временно и вероятно ще бъде премахнато в краткосрочен план, най-вече поради недостатъчните количества от местното производство.      

Дата: 15.05.2015

Източник: СТИВ Бейрут

Прочетено: 1699