15.05.2015

На база на Заявлението за надзор на вноса и износа на стоки чрез трансгранична електронна търговия на Генералната митническа администрация на Китай от 23.07.2014 г. (Announcement on Supervision on Imported and Exported Goods through Cross Border E-commerce, General Administration of Customs of July 23, 2014) са създадени шест пилотни платформи за онлайн търговия с вносни стоки на територията на Китай.

Платформите са разположени в зоните за свободна търговия в Шанхай, Нинбо, Джънджоу, Ханджоу, Чунцин и Гуанджоу.

Механизмът на работа се базира на два основни модела:

  • Модел на директно изпращане (Direct Mail Mode). При този модел, при постъпване на заявка (поръчка) от краен потребител в китайската компания, оторизирана да реализира дейностите, свързани с платформата за онлайн търговия, въпросната компания прави съответна поръчка до доставчика в чужбина, който изпраща по пощата или с куриерска фирма поръчаните артикули до тях, а те от своя страна ги изпращат до крайния потребител. Плащането за доставените стоки към търговеца в чужбина се извършва от оторизираната китайска компания.
  • Модел „Зона за свободна търговия“. При този модел китайската компания, оторизирана да реализира дейностите, свързани с платформата за онлайн търговия, поръчва на търговеца в чужбина по-големи количества от стоките, които съхранява в склад в Зона за свободна търговия и изпраща при постъпване на поръчка от краен потребител. Доставчикът от чужбина и оторизираната китайска компания се договарят за начините и сроковете за плащане.

 

Предимства на трансграничната онлайн търговия за доставчика в чужбина:

  • Не е необходимо специално етикетиране на стоките, съобразено с изискванията на китайското законодателство за стоките в търговската мрежа на страната.
  • Стоките не подлежат на граничен входящ качествен контрол от Националната администрация по контрол на качеството, инспекцията и карантината на Китай (Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine - AQSIQ). Оторизираната китайска компания предварително съгласува с AQSIQ какви стоки ще продава онлайн, като представя и съответни документи за качеството, предоставени им от доставчика в чужбина, без да се изискват мостри (проби) от стоките.

 

Платформата в Шанхай, се реализира от Sinopharm Direct Imported Goods.

Китайската компания Ningbo Seastory United Technology Co. предлага да открие „шоурум с магазин“ за български консумативни стоки в изложбения и търговски център Ningbo Imported Goods Exhibition and Trade Centre, като стоките се продават на дребно „онлайн“ на крайни потребители по модела „зона за свободна търговия“.

Фирмата е представила в Генералното консулство на България в Шанхай писмо (приложено), с което информира, че Ningbo Seastory United Technology Co. е единствената фирма, която е определена да установи такъв център за български стоки в центъра, като за целта ще им бъде предоставена изложбена и търговска площ от около 300 квадратни метра.

Ningbo Imported Goods Exhibition and Trade Centre e дъщерна фирма на Ningbo Free Trade Zone, която от своя страна е една от 6-те зони, утвърдени от централното китайско правителство за осъществяване на трансгранична електронна търговия.

Идеята на фирмата е тази площ да бъде оформена в български стил, като освен мостри от предлаганите за продажба стоки, да бъдат излагани фотоси от България, традиционни български сувенири, да бъдат показвани видео материали от България и т.н.

За директен контакт, моля вижте прикачения файл. 

Дата: 15.05.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2029