20.05.2015

Решението на Върховния административен съд относно минималната заплата в никакъв случай не касае досегашни плащания и няма обратно действие. Това коментира пред Economic.bg Димитър Бранков, заместник председател на Българската стопанска камара (БСК).

Днес Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановление № 419/17.12.2014 г. на Министерски съвет на Република България за определяне на нови размери на минималната работна заплата (МРЗ) за 2015 г. (обн., ДВ. бр. 105/2014 г.). От министерството на труда официално потвърдиха, че решението няма да бъде обжалвано. 

"Правната дирекция на Министерски съвет трябва да вземе решение в рамките на 14-дневен срок дали да обжалва решението на Върховния съд или не. Връщане на пари няма да има, защото решението има бъдещо действие", подчерта Бранков.

"Ако влезе в сила, а това може да се случи по два начина: или ако Министерски съвет не обжалва или ако се обжалва и 5-членният състав потвърди решението на 3-членния състав. Тогава това решение на Върховния съд се публикува в Държавен вестник. От датата на публикуването то има бъдещо действие, тоест от влизането в сила се връща размера, валиден до края на 2014 г. - 340 лева", каза зам. председателят на БСК. 

Изплащания на обезщетения, например майчинство, няма да бъдат затруднени по никакъв начин. "Обезщетенията се начисляват на базата на определени общи размери, включително върху база на осигурителния доход, който има съответната работеща майка преди да излезе по майчинство," допълни Бранков. 

"Има и трета възможност: Без значение дали ще бъде обжалвано или не, решението на 3-членния състав, да се свика колкото се може по-бързо Национален съвет за тристранно сътрудничество, да се обсъди текстът за едно ново постановление за нов размер и респективно да бъде приет, така че да не създаде затруднение спрямо сега определените размери. Това е чисто формално", коментира още той.

Бранков напомни, че обжалването е на основание, че проектното постановление не е обсъдено и консултирано на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). "Това е формално изискване. А вече дали Министерски съвет ще се съобрази с приложението на работодателите или на тези на синдикатите или с първоначалното си предложение, това е в неговите права", допълни той.

Според него няма сериозна база, на която да се обжалва това решение. "От доводите и аргументите на представители на Министерски съвет, единственото възражение, което е отразено, е че проектът на постановление не е нормативен акт. Това съдиите отхвърлят като аргумент и цитират Закона за нормативните актове и Административно-процесуалния кодекс, с което дефинират изцяло текста на постановлението като имащ характер на нормативен акт", каза зам. председателят на БСК.
 
Коментирайки какви дългосрочни последици би имало това решение, той каза: "Зависи от това какво ще се предприеме и каква ще бъде следващата стъпка на Министерски съвет - дали отново ще стартира процедура за консултиране на текста на постановлението, съдържателно в НСТС, и респективно ще го приеме със следващо решение на Министерски съвет, така че да възстанови сегашните размери и предвиденото увеличение от 1 юли или ще се въздържи да го направи. Това е тяхно политическо решение. Аз не очаквам те да се въздържат, тоест те ще си стартират процедурата по консултиране. Това е моето допускане", заяви Бранков.

По думите му процедурата ще засегне плащания, в зависимост от това дали и от кой момент ще влезе текста в сила и колко време ще отнеме процедурата за съгласуване в НСТС и за приемане на нов текст на постановлението от Министерски съвет. "Това може да бъде малко по-кратък или малко по-дълъг период, което ще означава, че ще има един кратък период, в който ще се върнат старите размери и респективно по тях ще се заплаща там където има дължими плащания", подчерта той.

Делото беше заведено от национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

 

Дата: 20.05.2015

Източник: Economic.bg

Прочетено: 2359