09.07.2015

Правим всичко необходимо, за да изпълним всичко онова, което сме поели като задължения като надзорен съвет.Това каза Григор Димитров, член на Българска стопанска камара след заседание на Националната здравно-осигурителна каса, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Разгледахме подробно приходна и разходната част от бюджета и какво ще се случи до края на следващата година. Прегледахме всички административни разходи до края на годината и взехме решение каква част от тези разходи да бъдат използвани за здравно-осигурителни разходи. Очерта се една икономия, която ние сериознo ще следим”, заяви той след края на заседанието.

„През 2015 година имаше нови дейности, които не бяха покрити от някои болници. Някои резултати на болниците не бяха правилно определени. Формирахме една група от критерии на основата, на които преразпределихме средства, които ще бъдат предоставени на някои болници”, съобщи Димитров. Той уточни, че тези средства са в размер на 28 милиона лева.По думите му, това разпределение заедно с решението 10 милиона лева да бъдат предоставени на 179 болници за спешна помощ ще подпомогне дейността на болничната система.”Тези средства също ще бъдат разпределени от резерва, който е 93 милиона лева”, посочи Димитров.

„Тези средства, които отклоняваме от така наречените административни разходи ги формираме в един общ резерв и ги преразпределяме в болничната помощ и онкологията”, обясни той. „Всяка стотинка от резерва ще бъде много внимателно преглеждана. Ако решим и проблемите за лекарствата за домашно лечение, ще се оправим в рамките на този бюджет”, коментира Димитров. Той обаче подчерта, че бюджет, който Касата изпълнява тази година е нереален и нисък. „Това, което правим в момента е преразпределение на разходи, които са необходими за системата, но считаме, че могат да се отложат за следващите години, за да не нарушаваме нормалния ритъм на лечебните заведения”, каза още Димитров.

Дата: 09.07.2015

Източник: Информационна агенция "Фокус"

Прочетено: 2239