17.08.2015

Здравното министерство ще представи проекта си за т.нар. "данък вредни храни" в началото на септември, научи "Хоризонт". Предложеното облагане между 3 и 10 на сто е мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот, обясняват от ведомството. Бизнесът е категорично против идеята. Инж. Стойко Кировски, собственик на фирма за плодово-захарни консерви, заяви пред "Хоризонт", че това би довело до ръст на сивия сектор:

Проблемите ще бъдат много. Те ще бъдат по цялата верига  - от производството на селскостопанската продукция през преработвателните предприятия, търговията, крайния клиент. Цените, естествено, трябва да се вдигнат.

Въвеждането на такса за вредни храни ще доведе до масови фалити в хранителната индустрия, смята председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова:

Ефектите от подобни мерки, които са въведени в някои държави, показват, че данъкът рефлектира изключително тежко върху конкурентоспособността на сектора и по всички представители на бизнеса по веригата. Изследванията на Европейската комисия показват, че потребителите изместват нагласите си към стоки, които са съпоставими, не са обхванати от данъка, но дори допринасят до по-увеличен калориен прием.

Дата: 17.08.2015

Източник: БНР

Прочетено: 1561