09.09.2015

Всеки пети кандидат за ключова мениджърска позиция предимно във финансовия сектор, но и в мултинационални компании от други браншове, вече е чужденец и то с добра квалификация. При огромния дефицит на кадри в определени сфери вносът на хора отвън е неизбежен.

Това заяви ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите (НЦОК) към БСК Томчо Томов в сутрешния блок на ТВ7 днес. Той посочи за пример изключително критичната ситуация с лекарите и предрече скоро тя да се повтори и с учителите. „Сега вече не достигат около 2000 преподаватели", посочи Томов.

Според другия събеседник в студиото на ТВ7 - председателя на УС на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, проблемът с намирането на подготвени хора е най-сериозен не при мениджърите, а при висококвалифицираната работна сила с изпълнителски функции. „Няма как икономиката да търпи празно пространство. Ако един предприемач иска да реализира една дейност и не може да намери български специалисти с подходящо образование, той започва да гледа извън България", обясни Нейков. За него решението не е да се забрани на чужденци да работят в България, а да се квалифицират българите.

Като едно от големите бели петна на нашия трудов пазар той определи липсата на връзка между заплатата и квалификацията: „Нямаме система на заплащане, която да мотивира квалифицираните българи да работят в България. Именно това гони качествените хора от България."

Томчо Томов не е изненадан от коментираната заплата от 2700 лв. за специалисти от чужбина. Защото в момента български мениджъри и хора с висока квалификация в определени сектори - ИТ, аутсорсинг, финанси, получават дори много по-високи възнаграждения плюс социален пакет.

Иван Нейков тълкува високата за българските стандарти заплата не като удар срещу българите на пазара на труда, а като тяхна защита: „Ако мога аз като работодател да намеря за тази длъжност българин за 2000 лв., разбира се, че ще взема него, вместо да дам 2700 лв. на чужденец. Още повече, че българинът е адаптиран към обществото тук. Даже дайте да направим 10 000 лв. минималната заплата за чужденци, да видим тогава кой работодател ще предпочете чужденеца само защото е чужденец."

Томов също е на мнение, че улесняването на процедурата за издаване на Синя карта за чуждестранни специалисти не е дискриминация спрямо българския пазар. То просто премахване на част от бюрокрацията и свързаната с това корупция. При това то няма да важи за всички икономически сектори, а само за тези, в които добре квалифицираните хора са особено дефицитни.

Дата: 09.09.2015

Източник: БСК

Прочетено: 3393