11.01.2016

Чужденците ще се наемат поне на 2655 лева заплата, предвижда нов проектозакон.

До 31 януари ще бъде приет списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Отпада на т.нар. „пазарен тест“, т.е. от работодателите няма да се изисква вече предварително проучване на трудовия пазар за подходящи български кадри.

Спешен внос по облекчена процедура на заварчици, инженери и АйТи специалисти иска бизнесът, научи Епицентър.бг.

Според приети от правителството през есента на миналата година промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в България се облекчава режимът за издаване на т.нар. „Синя карта на ЕС“. Тя е за заетост на висококвалифицирани специалисти. Отпада т.нар. „пазарен тест“, т.е. от работодателя няма да се изисква вече предварително проучване на трудовия пазар за подходящи висококвалифицирани специалисти, което до този момент беше задължително условие.

Освен това до 31 януари ще бъде утвърден специален списък на професиите, за които според българския бизнес има недостиг на висококвалифицирани кадри и следователно се налага внос от трети страни по облекчена процедура.

Списъкът ще се актуализира ежегодно. Работодателските организации вече са изпратили на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин предложенията си за професиите, които да бъдат включени в него за 2016 г. Сред тях са инженер химици, машинни инженери, инженери производство, бизнес анализатори в информационните технологии, дизайнери в софтуера, ръководители на АйТи проекти, системни и мрежови администратори, програмисти, аргончици, електромонтьори, ръководни кадри за минната индустрия, както и за отрасъл химия и др.

Чуждите специалисти ще бъдат назначавани със заплата, не по-малко от три средни за страната. По последни данни това прави 2655 лева. Това предвижда нов проектозакон за трудовата миграция и трудовата мобилност, който вече е в Народното събрание и предстои обсъждането му.

Дата: 11.01.2016

Източник: Еpicenter.bg

Прочетено: 2580